Alman otomobil üreticisi Audi’nin ilk amiral gemisi elektrikli modeli E-tron‘un çıkışını ertelemek zorunda kaldığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Bu kararın gerekçesi ise Audi’nin batarya tedarikçisi LG Chem’in yeteri kadar batarya tedarik edemeyeceği endişesi taşıması.

Belçika’da yayın yapan The Brussels Times gazetesinin haberine göre Audi E-tron için sıraya girenlere verilen tahmini teslim süresi iki aydan 6-7 aya kadar yükselmiş durumda.

10 bin adet daha az üretilecek

Elimize ulaşan bilgiler Audi’nin senelik beklenenden 10 bin adet daha az, 45 bin tane E-tron modeli üreteceğini gösteriyor. İşin kötüsü LG Chem kaynaklı tedarik sıkıntısının yol açtığı tek sorun bu değil. Batarya tedarik edemeyeceği için şirket E-tron serisine dahil olacak ikinci modelin çıkışını da ertelemek zorunda kalmış bulunuyor.

VAG ve Daimler’in en büyük tedarikçisi

Audi ve Mercedes Benz‘in de aralarında bulunduğu birçok otomobil devinin en büyük tedarikçisi konumunda olan LG Chem’in devamlı müşterileri arasında Volkswagen Grubu ve Daimler de yer alıyor.

Tesla’nın Panasonic’le yaptığı işbirliğinden ilham alan bu üreticilerin nihai hedefi kendi batarya üretim tesislerini kurmak, fakat bu fabrikalar kurulana dek LG Chem’e bağımlı olmaktan kurtulamıyorlar.

Tekel konumunda olan ve otomobil üreticilerinin kendisinden başka bir çıkar yolu olmadığını bilen LG Chem ise en son geçen yıl Ekim ayında yaptığı zammın ardından batarya fiyatlarını bir kez daha yükseltti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version