Son birkaç yıla damgasını vuran ve geleneksel otomobil üreticilerinin AR-GE faaliyetlerine dev bütçeler ayırmalarına sebep olan sürücüsüz otomobil teknolojisi, ilerleyen yıllarda da adından sıklıkla bahsettirecek gibi.

Firmaların henüz yeni yeni keşfetmeye başladığı bu alanda hızlı mesafe kat edebilmek için çeşitli işbirliklerine imza atmalarına da şahit olabiliyoruz. Alman otomobil üreticisi Audi ile Çinli teknoloji devi Huawei‘nin işbirliğine giderek hep birlikte sürücüsüz otomobil teknolojisi geliştireceklerini açıklaması, bu minvaldeki son gelişme olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor.

İlk hedef Çinli müşteriler

Komünist bir rejim tarafından yönetilen Çin, ülke genelinde araç satışı yapmak isteyen yabancı otomobil üreticilerine yerel firmalarla çalışma ve üretimi Çin sınırlarına taşıma şartını zorunlu kılmış bulunuyor.

Her ne kadar hükümet Çin’de fabrika kurma ve işletme konusundaki kuralları gevşetmiş olsa da, otonom bir araç geliştirmek için dijital haritalar oluşturma ve teknolojinin lisansını alma işlemleri hayli meşakkatli. Ülkenin sokaklarını dijital ortama aktarmak “casusluk” faaliyetleriyle eşdeğer tutulacağı için BMW ve Ford gibi şirketler Çinli teknoloji firması Baidu ile anlaşma yoluna gitmiş durumdalar.

Çeşitli sensör ve yazılımlar geliştirilecek

An itibariyle Huawei ve Audi arasında varılan anlaşmanın detayları gün yüzüne çıkmış değil. Tek bildiğimiz iki firmanın sürücüsüz otomobiller geliştireceği. Bunun için akıllı çipler, LIDAR donanımları, kamera, merkezi işlemci gibi önemli bileşenler ortak üretilecek. Arabalar arası haberleşme ve bağlantılı araç teknolojileri de Huawei ile Audi arasındaki işbirliği kapsamında geliştirilecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version