Günümüzün yükselen trendi elektrikli otomobil modellerine olan rağbet tüm dünyada olduğu gibi Avrupa kıtası genelinde de yükselişte. Öyle ki geçtiğimiz yılın Ağustos ayıyla kıyaslandığında Avrupa pazarında elektrikli model satışlarının yüzde 42 oranında arttığı görülüyor. Bu süre zarfında toplam 30 bin adet plug-in hibrid araba satışı gerçekleştirildi.

2018 yılı itibariyle Avrupalı alıcılar 242 bin adet elektrikli otomobil satın aldı. Böylelikle yeni nesil elektrikli araçların toplam pazar yüzdesi 2.3’e ulaşmış oldu. Her ne kadar artmış olsa da bu hala daha çok düşük bir yüzde, o yüzden kat edilecek uzun bir mesafe olduğu söylenebilir.

Plug-in modeller tam elektriklilerden daha çok satıldı

Geride bıraktığımız Ağustos ayında “BEV” olarak adlandırılan tamamen elektrikten güç alan otomobiller, yüzde 35’e yüzde 47 oranıyla plug-in hibrid (PHEV) araçlardan daha az satıldı. Bunun en büyük sebebi tüm teşviklere rağmen kıta genelinde şarj istasyonu ağının benzin ve dizel araçlar için kurulan istasyonlar kadar yaygın olmayışı.

Porsche bu kez Tesla’yı solladı

Bunun dışında Ağustos ayının Avrupa ülkelerinde tatil ayı olduğunu ve araç satışlarının yaz aylarında düşüş eğilimi gösterdiğini de hesaba katarsak satış rakamları daha “makul” bulunabilir hale geliyor.

Ancak işlerin kesat olduğu bu dönemi en yüksek kârla kapatan üreticinin Porsche olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki şirket 832 adet satan Tesla Model S‘i de geçerek Panamera PHEV‘den toplam 850 tane satmayı başarmış bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version