Amerikan otomobil üreticisi Ford’un Avrupa kıtası genelindeki yapılanmasında yenilenmeye gideceği ve bu doğrultuda önümüzdeki yıl sonuna dek 12 bin kişiyi işten çıkartacağı belirtildi. Bu radikal adımlar sayesinde otomotiv devinin yeniden kâr etmeye başlaması ve düşük emisyon salınımına sahip araç üretimine yeni yatırımlar yapması planlanıyor.

Bir yandan elektrikli, hibrid ve sürücüsüz otomobiller üretmek için AR-GE yatırımları yaparken içten yanmalı motorların Avrupa Birliği’nin aldığı “temiz hava” sınırlamalarına uyarlama zorunluluğu, aralarında Ford’un da bulunduğu birçok üreticiyi ciddi manada köşeye sıkıştırmış durumda.

Ford Avrupa da yıllardan beri para kaybetmesiyle biliniyor. Keza rakibi General Motors’un Avrupalı Opel ve Vauxhall markalarını Fransız Peugeot SA grubuna satıp kâra geçmesi de Ford’u karşı hamle yapmaya zorlayan bir diğer adım oldu.

Birçok ülkede fabrikalar kapanacak

İlk etapta Ford, Rusya’daki 3 fabrikasını kapatarak işe başlayacak. Fransa ve Galler’de de birer fabrikada bantlar üretimi durduracak. İspanya’nın Valensiya ve Almanya’nın Saarlouis şehrindeki tesislerde vardiyalar teke indirilecek. Slovakya’da bulunan Kechnec şanzıman fabrikasında da halihazırda 24 olan bant sayısı 18’e kadar düşecek.

Atılan tüm bu adımların neticesinde yaklaşık 12 bin kişinin işten çıkarılması planlanıyor. 2020’nin sonuna dek devam etmesi beklenen işten çıkarmalar hem Ford’un kendi fabrikalarını, hem de iş ortaklarını etkileyecek.

Ford halihazırda Avrupa genelinde 51 bin kişiyi istihdam ediyor. Ortak ve yan kuruluşlar da dahil edilirse bu sayı 65 bine kadar çıkıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version