Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yerli ve millî elektrikli otomobilin kamuflajlı görüntüsüyle birlikte ne zaman tanıtılacağını açıkladı. Buna göre tamamen elektrikten güç alacağı ve SUV sınıfında olacağı belirtilen model 27 Aralık 2019 Cuma günü, yani bundan tam 1 hafta sonra görücüye çıkacak.

Tam dolu şarjla 500 kilometre mesafe kat etmesi beklenen arabanın fiyatı ve teknik özellikleri henüz bilinmezliğini koruyor. Ancak tahminler fiyatının 150-200 bin TL bandında olacağı yönünde.

“Yerli ve milli” maceramız

Türkiye’nin kendi imkânlarıyla yerli ve milli otomobil modelini geliştirme süreci bundan çok öncesine, 60’lı yıllara kadar dayanıyor. O dönem prototipi üretilen Devrim aracına benzin koymayı unutmalarının ardından proje rafa kaldırılmış, Türkiye daha çok yabancı markaların modellerini fabrikalarında üretme ve yedek parça tedariği sağlama noktasına ağırlık vermişti.

Sonrasında 2016 yılının başlarında 40 milyon Euro karşılığında İsveçli otomobil markası Saab’dan bir platform satın alınmıştı, Tübitak’ın üzerinde çalıştığı arabanın kamuflajlı görüntüleri gün yüzüne çıkmıştı.

Fakat sonradan bu platforma ödenen 40 milyon Euro resmen çöp oldu ve prototipin geliştirme süreci durduruldu. Erdoğan’ın “Babayiğit” çağrısının ardından Zorlu, Turkcell, Anadolu Grubu ve TOBB gibi grupların bir araya gelip elini taşın altına koymasıyla TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) kuruldu.

Sıfırdan, sil baştan tasarlanan bu yeni modelin gerçekten de Türkiye halkının otomobili haline gelip ithal modellere olan bağlılığı kırmayı başarıp başaramayacağını ise zaman gösterecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version