Kış ayları geldi çattı. Havaların soğumasıyla birlikte dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin belediye yönetimleri, buz tutan yolları hızlı bir şekilde çözebilmek için hazırlıklarını yapmaya başladı. Özellikle ana arterlerde yaşanabilecek kazaları önlemek, güvenli bir şekilde trafik akışını sağlayabilmek için kullanılan en yaygın malzeme ise tuz.

Üstelik bu sadece ülkemizde değil, tüm dünyada böyle. Öyle ki geleneksel yöntemlerle kar küremek ve buzların erimesini sağlamak için yapılan tüm çalışmalar sırf ABD için yıllık 5 milyar dolardan pahalıya mal oluyor.

Ancak Washington Eyalet Üniversitesi (WSU) tarafından yapılan son bilimsel araştırmaya göre tuz yerine bilindik bir meyveyi kullanmak, bu maliyeti aza indirebilir ve daha çevre dostu bir şekilde buzların çözülmesini sağlayabilir. O meyve ise hepinizi şaşırtacak: Üzüm!

Tuz doğada çözülmüyor!

Washington Eyalet Üniversitesi’nde çalışan İnşaat ve Çevre Mühendisi Xianming Shi ve öğrencisi Mehdi Honarvar Nazari tarafından yapılan araştırma, yollardaki buzları çözmek için üzümün kullanılabileceğini ortaya çıkardı. Journal of Materials in Civil Engineering dergisinde yayınlanan makalede sadece ABD’nin otobanlarını temizlemek için her yıl 27 milyon ton tuz (sodyum klorit) kullandığını, bunun uzun vadede çevreye onarılması güç zararlar vereceği ifade edildi.

En basitinden toprağa karışan tuzun yerin metrelerce altındaki su kaynaklarına nüfuz etmesi söz konusu olabiliyor.

Üzüm derisinin sıkılmasının ardından ortaya çıkan posa, bir takım fermantasyon işlemine tabi tutulduktan sonra asfalt ve betona tuzdan daha az zarar vererek buzu çözebiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version