Geçtiğimiz Şubat ayında popüler Apple ürünleri blogu 9to5Mac, Apple’ın iOS 13.4 sürüm numaralı işletim sisteminin kaynak kodlarında “CarKey” isimli bir API’ye ait kodlar buldu. Aynı versiyon için çıkan ikinci beta yazılımında da CarKey’le alakalı kod satırları görülünce bu yazılıma ait çeşitli tahminler ortaya atılmaya başlandı.

9to5Mac’in editörleri CarKey yazılımı sayesinde destekleyen model sahiplerinin arabalarını telefon yardımıyla kilitleme, açma ve uzaktan başlatma gibi imkanlara kavuşacağına inanıyor. Öyle ki bu yazılım sadece iPhone’larla değil, Apple Watch üzerinden de çalışabilir.

Teknik olarak mümkün

Bunun için ilgili aracın NFC özelliğine sahip olması gerekiyor. Tesla halihazırda bunu Model 3’lerde “keycard” adı verilen kart şeklindeki anahtarlarla yapıyor. Hyundai’de de benzer protokol Digital Key adıyla uygulamada mesela.

Son olarak iOS 14’ün beta versiyonunun kaynak kodlarında da Carkey’e ait satırlar keşfedilince ortaya bazı ekran görüntüleri çıktı. Bu da ilk olarak BMW’nin bu özellikten yeni nesil araçlarında faydalanacağı anlaşıldı.

Akıllı telefonu ve aracın NFC’sini birbirine eşleştiren BMW model sahipleri, arabayı çalıştırma yetkisini iMessage gibi uygulamalar aracılığıyla başka şoförlerle paylaşabilecekler. Bu da gayet kullanışlı duran, ancak güvenlik şüpheleri uyandıran bir özellik doğrusu.

BMW sözcüsüne soruldu

Yine aynı sitenin editörleri bu kez Alman otomobil üreticisine “CarKey” ile alakalı bilgi almak için başvurdu. Şirket sözcüsü bu talebi “Lütfen bu aşamada talebinizi cevaplayamayacağımızı, daha detaylı bilgi veremeyeceğimizi anlayışla karşılayın. Sizi basın bültenimize yönlendirebiliriz” diye reddetti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version