Alman lüks otomobil üreticisi BMW’nin kataloğunda Tesla Model S’e rakip olabilecek tamamen elektrikli bir model şuana dek bulunmuyordu. Ancak görünüşe göre şirket Power BEV adını verdiği son prototiple bu durumu değiştirmeye karar vermiş bulunuyor. BMW Vision M NEXT ile aynı gün tanıtılan ve hala daha deneme sürüşleri devam eden araç dış görünümü itibariyle 5 Serisi sedan modelleriyle aynı. Ancak kaputun altında bol miktarda elektrikli beygir bulunuyor.

5 Serisi’nde kullanılan benzinli motorun yerine BMW mühendisleri kaputun altında 3 ayrı elektrikli güç ünitesini konumlandırmış. Otomobil üreticisinin 5. nesil sistemlerini barındırdığı araçta şanzıman da yenilenmiş durumda. Öte yandan Jaguar Land Rover ile yapılan işbirliği neticesinde bu elektrikli modelin bataryası, kobalt gibi nadir bulunan maddelere ihtiyaç duymuyor. Bu yönüyle gerçek bir çevreci araç olduğu söylenebilir.

Bahsi geçen 3 motordan biri ön aks üzerine konumlanmış, diğer ikisi ise senkronize bir şekilde arka akslerde yer alıyor. 3 motor birleşince araç sürekli dört çeker haline geliyor ve BMW’nin iddiasına göre 530 kW veya 720 beygir güç çıkışı sağlıyor. Bu sayede modelin 0’dan 100 km/s hıza 3 saniyenin altında “rahat bir şekilde” çıkabilmesi de mümkün hale gelmiş.

Öte yandan arabada kullanılan 3 motorun her birinin bağımsız olarak kontrol edilebilir olduğu bilgisini paylaşmakta da yarar var. Böylelikle BMW aracın her bir tekerleğine ne kadar güç aktarılması gerektiğini ayarlayabiliyor ve rahat bir sürüş deneyimi vaat ediyor.

Share.

1 Yorum

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version