BMW’nin batarya geliştirme biriminin başında bulunan Andreas Raith, son dönemde kendilerine yöneltilen lityum iyon bataryaların çok kısa bir ömre sahip olduğu yönündeki eleştirilere cevap verdi. Avustralya medyasına konuşan Raith, elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların sıradan motorlar gibi bir ömre sahip olduğunu doğruladı.

Normal motorlu araçlar da eskiyor

i8 ve i3 modellerini kullanan BMW müşterilerinden derlenen verilere göre bataryanın şarj depolayabilme kapasitesi her yıl yüzde 10 oranında azalıyor. Ancak 15 yıllık bir kullanım ömrünün ardından bataryalar yine de araçlar satılırken vaat edilen menzilin yüzde 70’ini müşteriye sunabiliyor. Çeşitli otomobil bloglarında eleştiri konusu olsa da, BMW’ye göre bu durum oldukça norma. Çünkü normal benzinli veya dizel motorlu araçlarda da uzun vadeli kullanımlarda bu tür performans kayıpları söz konusu.

BMW, 15 yıl sonra benzinli veya dizel bir arabanın performansının yüzde 20 ila 30 arasında azalacağını iddia ediyor. Elektrikli araçlarda bu oran çok daha az. Üstelik motoru yenilemekle yeni bir batarya satın almak arasında da ciddi fiyat farkları yok.

Bir elektrikli aracın en büyük gider kalemi: Batarya!

Evet, elektrikli araç satın alırken en fazla parayı bataryaya veriyoruz. Çünkü halen daha batarya teknolojisi çok pahalı. Bu bataryaların ömürlerinin laptop veya cep telefonlarına göre daha uzun olmasının en büyük sebebi, çok sık şarj edilmiyor oluşları. Ayrıca yapımında kullanılan malzemeler de yüksek oranda geri dönüştürülebiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version