BMW yeni kompakt plug-in hibrid modelini resmen tanıttı! Ancak kötü haber şu ki, Bavyeralı otomobil üreticisinin SUV yerine “Sports Activity Vehicle“ın kısaltması olan SAV segmentine dahil ettiği araç sadece Çin’de satışa sunulacak. X1 xDrive25Le isimli bu modelin tamamen elektrikle çalıştığı zaman kat edebileceği mesafe yüzde 83 oranında arttırılmış.

Öyle ki arabada yer alan benzinli motor devreye hiç girmeden, sadece elektrikle çalıştığında 100 kilometrelik bir mesafe kat edebiliyor. Karma yakıt tüketimi de yüzde 72 oranında azalmış, ki bu durumda araba neredeyse hiç yakmıyor diyebiliriz. Üstelik buna rağmen aracı sürekli dört çeker kullanabilmek mümkün.

Artan menzilini yeni bataryalarına borçlu

Peki, ne oldu da hibrid BMW X1’in menzil değeri bu kadar iyileşti?

Bu sorunun cevabı X1 xDrive25Le modelinde kullanılan yeni li-ion batarya paketlerinde saklı. Bizzat BMW tarafından tasarlanan ve sıfırdan geliştirilen bu bataryaların anotlarındaki nikel, kobalt ve manganez karışımı özel olarak ayarlanmış.

BMW’nin açıklamasına göre daha fazla nikel, daha fazla enerji yoğunluğu sağlıyor. Öte yandan çok nadir bulunduğu için kobalt kullanımının azaltılması da uygun görülmüş. Ağırlığı sadece 2.5 kilogram daha artan yeni bataryalar yine aracın tabanına yayılmış durumda. Bu da manevra kabiliyeti ve yol tutuşunu arttırmak için benimsenen bir yöntem.

1.5 litrelik benzinli motor kullanılıyor

Öte yandan BMW fişe takılıp şarj edilebilen bu modelde 1.5 litrelik 3 silindirli motoru BMW TwinPower Turbo sistemiyle birlikte kullanıyor. Benzinli motorun gücü ön tekerleğe, elektrikli motorun gücü ise arka tekerleğe aktarılıyor. Bu, BMW i8‘de kullanılan teknikle aynı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version