Alman teknoloji devi Bosch, beyaz eşya üreticiliğinin yanı sıra otomotiv sektörünün de en büyük tedarikçileri arasında yer alıyor. Şirket şimdilerde CES 2020 teknoloji fuarındaki standında yapay zekadan güç alan, Virtual Visor isimli sanal güneşlik modelini tanıttı. Otomobiller hayatımıza girdiği günden beri kullandığımız güneşliklerin ciddi bir evrim geçirmesine şahit olmak, nereden baksanız heyecan verici.

Nasıl çalışıyor?

Virtual Visor (Sanal Güneşlik) sıradan güneşliklerle aynı yerde konumlanmış. Dikdörtgen formundaki cihaz güneşi engellemek için yukarıdan aşağıya doğru iniyor. Şeffaf olan bu LCD ekran, ön koltukta oturan yolcu ve sürücünün yüzünü kameralar yardımıyla sürekli tarıyor. Yapay zeka yardımıyla yüz hatlarının yanı sıra göz, kulak ve burun gibi parçalar tespit ediliyor. Akabinde güneşlik sadece bu parçaları kapsayacak şekilde kendini karartıyor. LCD ekranın geri kalan kısımları şeffaflığını korumaya devam ediyor.

Sürüş güvenliğine katkı sağlayacak

İlk bakışta bu yenilik çok kullanışlı ve işe yarayacak gibi durmuyor olabilir, evet. Ancak Bosch bu girişimin güvenlik noktasında sürücülerin ve yolcuların hayatını kolaylaştıracağı düşüncesinde. Özellikle güneş batarken ve sabah doğarken sürücülerin daha güvenli seyahat etmesini sağlayacağı kesin.

İlginç olan ise şu: Bosch bu projeyi hayata geçirirken çok da fazla para harcamış değil. Şuan için konsept aşamasında olan Virtual Visor’u geliştirmek pahalıya mal olmadığı için yarın bir gün yeni çıkan arabalarda bu yeniliğe yer verilmesi söz konusu olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version