Uzun yıllardır otomobillerde kullanılan ABS ve ESP gibi güvenlik teknolojilerinin yaratıcısı olan Bosch, günümüzde teknoloji geliştirmek konusunda bambaşka bir seviyeye ulaşmış durumda. Akıllı şehir konsepti, elektrikli küçük araçlar ve otonom sürüş üzerine geniş bir vizyona sahip olan firma, üzerinde çalıştığı tüm teknolojileri, Boxberg’deki test merkezinde düzenlediği Bosch Mpbilite Deneyimi 2017 organizasyonu kapsamında dünyanın farklı bölgelerinden gelen otomotiv ve teknoloji gazetecileriyle paylaştı. Geleceğin nasıl şekilleneceği hakkında bilgi veren ve gelecek vizyonunu paylaşan Alman firma, ayrıca bizlere, geliştirmekte olduğu teknolojileri farklı otomobiller üzerinde deneyimleme fırsatını da sundu.

Şehirlerde daha iyi yaşam kalitesi için teknolojik çözümler geliştiren Bosch, kentsel mobilite vizyonunu, sıfır emisyon, sıfır stress ve sıfır kaza şeklinde açıklıyor. 2050 yılında mega şehirlerde altı milyardan fazla insanın yaşayacağını belirten firma yetkilileri, şirketin dünya genelinde 14 farklı akıllı şehir projesi yürüttüğünü açıklıyor. Akıllı şehir konseptinde ağa bağlı araçların büyük bir önemi bulunuyor. Home Zone park etme sistemleri, kendi kendine gidebilen otonom otomobiller, kargo teslimatı için geliştirilen küçük elektrikli araçlar, elektrikli scooter’lar ve hatta VisionX olarak adlandırılan ağa bağlı bir otonom kamyon konsepti Bosch’un üzerinde çalıştığı önemli teknolojiler arasında.

Firmanın çevresiyle bağlantı içerisinde olan ve kendi kendini sürebilen otomobil konsepti de geleceğin nasıl şekilleneceği hakkında fikir veriyor. Yüz tanıma ve akıllı kişiselleştirme, dokunsal geri bildirimle mimik kontrolü, dokunsal tepkili dokunmatik ekran, dijital aynalar ve sürücü yorgunluk algılama sistemi gibi teknolojiler barındıran bu konsept aynı zamanda otomobil, akıllı ev, bisiklet ve otomobil servisi arasında iletişim sağlayan teknolojileri de içeriyor.

Bosch’un Yapay Zeka Merkezi

Bosch, ayrıca “kendi kendine gidebilen otonom araçlar, acaba direksiyondaki bir sürücünün yapabildiklerini yapabilir veya bir insan gibi karar verebilir mi?” sorusuna da cevap arıyor ve bu yönde çalışmalar yapıyor. Yaklaşık 3 bin Bosch mühendisi otonom sürüşü gerçeğe dönüştürmeye çabalarken, yapay zekanın önemi de her geçen gün daha da belirgin hale geliyor. Otonom sürüşün en önemli bileşenleri arasında yer alan radar ve video sensörlerini sürekli olarak geliştiren Bosch, Yapay Zeka Merkezi’ne yapmayı planladığı 300 milyon euroluk yatırımla önümüzdeki yıllarda bu alanda da ciddi bir ilerleme kaydedecek gibi görünüyor.

Bosch

Kendi kendine gidebilen otomobiller, yayaları, bisikletlileri, motosikletleri, trafik işaretlerini ve diğer otomobilleri tanıyabilmek zorunda. Teknik olarak bu seviye, günümüzde üretilen yüksek teknolojili araçlarda mevcut, ancak bir otomobil, trafikteki durumları sadece ek bir yapay zeka ile yorumlayabilir. Yapay zeka ile donatılmış bir otomobil, insanlardan çok daha hızlı reaksiyon göstermenin yanı sıra daha defansif bir sürüş de gerçekleştirebilir. Ancak bunun için otomobil öncelikle sensörlerin neyi algıladığını bilmeli.

“Derin Öğrenme” Ön Plana Çıkıyor

Bu noktada da “Derin Öğrenme” ön plana çıkıyor. Derin Öğrenme ise şu şekilde açıklanıyor: Küçük bir çocuğun kamyonları ayırt edebilmesi için birkaç kamyon görmesi yeterliyken, bilgisayarların bu ayırt etme işlemi için milyonlarca kamyon görmesi gerekir. Karayolu trafiğinde uygulanabilir olması için yapay zekanın, milyonlarca görüntüyü incelemesi ve kamyonları, otomobilleri, yayaları, bisikletlileri, ağaçları ve diğer nesneleri ayırt etmesi gerekir. Bundan sonraki süreç ise otomobillerin karar alması olacaktır.

Otomobiller görmek ve anlamaktan çok daha fazlasını yapabilmek zorunda. Birkaç saniye içerisinde neler olabileceğini öngörmeyi ve tahmin etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Çeşitli sensör verileri yapay zekanın alacağı kararlar için dayanak oluşturur. Burada 1 GB’dan yüksek miktardaki bir veriden bahsediyoruz. Bu büyüklükteki verilerin işlenmesi ise klasik kontrol ünitelerinden daha fazlasını gerektirir.

Bosch temel yerleşik bilgisayarın oluşturulmasında Amerikalı teknoloji şirketi NVidia ile işbirliği yapacak. NVidia, algoritmaları kaydeden, makine öğrenme yöntemleriyle oluşturulan ve aracın hareketlerini yöneten bir yonga sunacak.

Kaynak: Evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version