Volkswagen grubu bünyesindeki Bugatti, yüksek performanslı spor otomobil modellerinde gelişmiş üretim tekniklerinden faydalanmaya devam ediyor. Lüks otomobil markasının kullandığı yöntemlerden biri de 3D yazıcı teknolojisi. Öyle ki bizzat markanın açıklaması bu teknikle örümcek ağı gibi narin ve detaylı parçaları çelik gibi sağlam bir şekilde üretebilecek kapasitede oldukları yönünde.

Resmî makamlardan onay aldı

Şirket halihazırda Chiron Pur Sport ve Chiron Super Sport 300+ modellerinde 3D yazıcı teknolojisini kullanıyor. Tabii araçların her bir parçası yazıcı vasıtasıyla üretilmiyor ancak titanyumdan imal edilen egzoz ucu gibi bileşenler bu teknolojinin eseri.

Öte yandan bu parçanın aracın en heyecan verici parçası olduğunu söyleyebilmek mümkün olmasa da, 3D yazıcı ile üretilmiş metal parçanın resmî kurumlar tarafından “Yolda kullanılabilir” onayı alması olumlu bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

22 santimetre uzunluğunda, 48 santimetre genişliğinde ve 13 santimetre yüksekliğindeki 3D yazıcı eseri egzoz ucu sadece 1.85 kilogram ağırlığında. Bu haliyle parça, Chiron’da kullanılandan 1.2 kilogram daha hafif. 400 watt gücündeki lazerlerin kullanıldığı gelişmiş 3D yazıcılar marifetiyle üretilen parçanın en ince noktası ise 0.4 milimetre kalınlığında.

2018’den beri kullanılıyor

Bugatti’nin açıklaması, parçanın üretilirken tam 4200 adet ince katmanın üst üste bindirildiği yönünde. Çok nazik bir parça olmasına rağmen dayanıklılığıyla dikkat çeken egzoz ucunun etrafını saran bal peteği şeklindeki doku ise 650 derece gibi yüksek sıcaklıklarda esnemiyor bile.

Son olarak şirketin 2018’den bu yana 3D yazıcı teknolojisinden faydalandığını belirtmekte yarar var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version