Cadillac, Tesla‘nın Autopilot isimli sürüş asistanına rakip olarak geliştirdiği Super Cruise isimli yarı otonom sürücü yardım sistemini 2020 yılından itibaren üretilecek tüm modellerine dahil edeceğini açıkladı. Autopilot’un aksine elleri direksiyona hiç koymadan akan trafikte seyahat edebilmeyi sağlayan sistem, ilk kez geçtiğimiz yıl tanıtılmıştı.

Cadillac’ın lüks araç kategorisindeki diğer rakiplerinin önüne geçmesini sağlayan sistem, an itibariyle sadece tek bir modelde kullanılabiliyor.

Sistem 5,000 dolara satılıyor

Bu model de 2018 Cadillac CT6. Standart olarak CT6 Platinum paketinde yer alan Super Cruise, CT6’nın orta düzeydeki paketlerine 5,000 dolar ödeme karşılığı dahil edilebiliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde şuan için yalnızca belli sayıda müşteri bu gelişmiş yazılımı kullanıyor.

Rakiplerinin önünde olmasına rağmen pek yaygın değil

Aslına bakılırsa bu pek de iyiye işaret değil. Super Cruise gibi özgün ve yenilikçi bir teknoloji, her ne kadar tamamen otonom olmasa da, sürücüye uzun mesafe yol kat ederken ciddi manada kolaylık sağlayabiliyor.

Arabanın şeridi ortalamasını ve önündeki araçla arasındaki mesafeyi korumasını sağlayan teknoloji, hiçbir şekilde insan müdahalesine ihtiyaç duymuyor. Oysa Tesla’nın Autopilot yazılımı da dahil olmak üzere birçok gelişmiş yazılımda elleri direksiyonun üzerinde tutmak bir zorunluluk.

Şoförün gözlerini takip edebiliyor

Super Cruise‘un bir diğer güzel özelliği de direksiyonun üst, orta bölgesine yerleştirilen kamera. Bu yolla şoförün gözlerini takip ederek yorgunluğunu ölçen sistem, kişinin yola bakmadığını veya dikkatinin dağıldığını fark ettiğinde uyarı verebiliyor. Eğer sürücü ikaza aldırış etmezse araba kendini durduruyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version