General Motors sahipliğindeki Cadillac, Tesla’nın Autopilot yazılımına rakip olarak geliştirdiği Super Cruise için aylık abonelik programını duyurdu. Buna göre eller serbest bir şekilde araç kullanmanın keyfini sürmek isteyenler, lüks otomobil üreticisine aylık 25 dolar ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

İlk kez Cadillac CT6 modelinde kullanılmaya başlanan Super Cruise aslında lüks sedanı “otonom” hale getirmiyor. Ancak çoğu adaptif hız sabitleme ve şerit takip sisteminin toplamından daha verimli ve etkili çalıştığını söyleyebiliriz.

Günümüzde üst paket çoğu lüks arabada ADAS olarak da kısaltılan gelişmiş sürüş asistan sistemleri mevcut. Ancak bunların hepsinde sürücünün şu veya bu şekilde ellerini direksiyondan ayırması engelleniyor. Bunun için en az bir elin direksiyon üzerinde olduğunu tespit etmeye programlı hassasiyet sensörleri veya göz bebeklerini takip eden kameralardan faydalanılıyor.

Super Cruise ile Cadillac ise bu noktada sürücüyü biraz daha rahatlatma yolunu tercih etmiş. Ellerinizin ille de direksiyonun üzerinde olması gerekmiyor. Bunun yerine direksiyona gömülü kızıl ötesi kamera ile gözlerin takibi sağlanıyor. Yola bakmaya devam ettiğiniz müddetçe CT6 özellikle yoğun trafikte dur – kalkları kendi başına halledebiliyor. Öndeki araba yavaşlayınca fren yapıyor, bulunduğu şeridi ortalıyor ve hız sınırlarına harfiyen uyuyor.

Fakat bu özelliğin Autopilot yazılımı gibi arabayı satın aldıktan sonra ücretsiz olarak kullanılamayacak olması üzücü. Bunun için araç sahipleri her ay abonman olup 25 dolar ödeme yapmakla yükümlü olacaklar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version