İngiltere merkezli IAM RoadSmart vakfı tarafından simülasyon ortamında gerçekleştirilen yeni bir çalışma, Android Auto ve Apple CarPlay gibi araç içi eğlence sistemlerinin sürüş performansını tehlikeli seviyede etkileyebileceğini ortaya çıkardı. Buna göre trafikte seyrederken konsolun ortasında konumlanan bu ekranlarla oynamak, alkol alıp veya esrar içip yola çıkmaktan daha tehlikeli olabiliyor.

Araştırmanın sonuçları gerçekten çok etkileyici. Dokunmatik tuşları kullanırken veya ekranla oynarken sürücüler gözlerini 16 saniye gibi uzun bir süre boyunca yoldan ayırıyorlar. Bu süre o kadar uzun ki, direksiyon kullanırken mesajlaşırken gözler yoldan daha az süre boyunca ayrılıyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilim adamları ortaya çıkan bu sonuçlarla birlikte otomobil üreticilerine sürücünün dikkatini daha az dağıtacak standartları düzenlemeleri çağrısında bulundu.

Alkol alınca tepki oranı yüzde 12 azalıyor

Ortaya çıkan diğer sonuçlar da hayli etkileyici doğrusu. Alkol alıp direksiyon başına geçen sürücülerin tepki verme oranı yüzde 12 oranında azalıyor. Esrar kullanıldığında ise bu süre yüzde 21 oranında azalıyor. Eller serbest bir şekilde telefon kullanırken tepki verme oranında 27’lik bir düşüş yaşanıyor, ki bu çok fazla. Yine araştırmacılara göre dokunmatik ekranlı Android Auto’yu kullanmak, ani reaksiyon vermenin gerekli olduğu durumlarda tepki hızını yüzde 53 azaltıyor.

Apple CarPlay’de ise durum daha vahim: Yüzde 57! Buna önlem olarak Android Auto’yu sesli komutlar yardımıyla kullanmak bu oranı yüzde 30’ya çekebiliyor. Apple CarPlay’de ise bu rakam yüzde 36’da kalmış durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version