Geride bıraktığımız Mayıs ayı içerisinde dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin’deki binek otomobil pazarı yüzde 7 oranında artış kaydetti. Kuşkusuz bu olumlu bir gelişme. Ancak madalyonun öbür tarafında ise plug-in elektrikli segmenti kan kaybetmeye devam etti.

EV Sales Blog’un verilerine göre Mayıs ayında 73 bin adet plug-in elektrikli araba satıldı. Bu, bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 32’lik bir düşüş demek. 2019’un ilk yarısında plug-in elektrikli satışları bir hayli yükselmişti oysa ki.

Elektriklilerin pazardaki toplam payı da azaldı

Yüzde 32’lik bu kan kaybı elektrikli arabaların tüm otomobil pazarı içerisindeki payını da yüzde 4.4’e düşürdü. Bu tablonun olumlu olan tek yanı, elektrikli otomobiller için Mayıs ayının 2020’nin en iyi ayı olmasıydı.

2020 yılının ilk 5 ayı içerisinde satılan toplam plug-in elektrikli otomobil adedi ise 265 bin 700 adette kaldı. Bu da toplam otomobil pazarının yüzde 4.3’üne tekabül ediyor.

Tesla Model 3 açık ara önde

Çin pazarında en çok satılan elektrikli modellere baktığımızda ise yine Çin’de üretilen Tesla Model 3’ün zirvede yer aldığını görüyoruz. Mayıs ayında 11 bin 500 adet satan Model 3 açık ara önde. Diğer modellerin satış adetleri en fazla 5 bin civarında.

En iyi ikinci model ise 3 bin 892 adetlik satış rakamıyla GAC Aion S. Bu modeli 3 bin 526 adet satan Buick Velite 6 takip ediyor. Ardından listenin devamında BYD Qin Pro BEV (3 bin 201 ancak standart BYD Qin BEV modelini de sayarsak 3 bin 532) ve NIO ES6 yer alıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version