Çin bugüne dek maglev (manyetik levitasyon) teknolojisiyle ilgili müthiş çalışmalara imza atmasıyla bilinen bir ülke. Şimdilerdeyse ülkenin önde gelen tren üreticilerinden birisi, saatte 600 km gibi inanılmaz denilebilecek bir hıza ulaşabilen yeni maglev tren prototipini resmen görücüye çıkardı.

Bahsi geçen yeni tren devlet sahipliğindeki China Railway Rolling Stock Corporation tarafından geliştiriliyor olacak. 2021’de seri üretime girmesi planlanan yeni tren önümüzdeki birkaç sene boyunca da test edilecek.

Uçaktan çok daha hızlı gidiyor!

Saatte 600 kilometre hız ilk bakışta pek bir anlam ifade etmiyor olabilir. Daha iyi anlaşılması için örnek verecek olursak, Pekin ile Şangay arasındaki bir seyahat uçakla 4 saat 30 dakika kadar sürüyor. Bu tren ise uçaktan daha hızlı giderecek seyahat süresini 3 saat 30 dakikaya indirebiliyor. Yani evet, uçaktan daha hızlı gidiyor!

Tabii normalde uçakların maksimum hızının bu trenden daha yüksek olduğu bir gerçek. Ancak taksi süresi, kalkış için izin alınmasının beklenmesi, varış noktasında uçağın körüğe yanaşması gibi vakit alıcı detaylar işin içine eklenince süre daha da uzuyor.

Halbuki tren sabit bir hat üzerinde, iki durak arasında hızla seyahat ettiği için gereksiz yere vakit harcanmamış olunuyor.

Çin bunu hep yapıyor

Pekin ile Şangay arasında sıklıkla seyahat eden insanların hayatını daha da kolaylaştıracak olan yeni tren Çin için bir ilk sayılmaz. Ülke daha önce de Şangay havalimanından şehir merkezine ulaşım için maglev tren teknolojisinden faydalanmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version