Elektrikli otomobillerin yeni nesil batarya bileşenleriyle donatıldığı, herkesin malumu. Her ne kadar üretici markalar Almanya veya ABD menşeli olsa da, elektrikli modellerde kullanılan bataryaların kahir ekseriyeti Çin menşeli üreticilerden tedarik ediliyor.

Bugün elde ettiğimiz bilgiler ise Çinli elektrik bataryası üreticisi şirketlerin, otomobil firmalarının elde ettiği yüksek kâra rağmen 2017 yılında kârlılık oranında ciddi bir düşüş kaydettiğine işaret ediyor.

China Daily gazetesinde yer alan habere göre Çin’deki otomobil batarya segmenti çok zor günler geçiriyor. Bunun en büyük gerekçesi ise aşırı kapasite ile üretim yapılması ve devletin elektrikli otomobiller için yaptığı teşviklerde kısıntıya gitmesi.

Ham madde üreticileri gayet mutlu

Bataryalarda kullanılan lityum ve kobalt gibi ham maddeleri üreten şirketler geçtiğimiz yıl ciddi manada büyüme kaydetmiş durumdalar.

Örnek vermek gerekirse lityum üreticisi Jiangxi Ganfeng Lithium şirketi yüzde 216 oranında büyüme kaydederek 232,9 milyon dolar gelir elde etmeyi başardı. Ancak ham madde fiyatlarının artması, bu malzemeleri kullanarak batarya üreten şirketlerin gelirlerinde düşüşe yol açmış bulunuyor.

Şirketler geçen yıl zarar yazdı

Guangdong Dynavolt Yenilenebilir Enerji Teknolojileri şirketi, yüksek ham madde fiyatlarından kaynaklı zarar eden şirketlerin başında geliyor. İşleri yüzde 237 oranında kötüleşen şirket 129 milyon yuan zarar yazdı. BYD Co Ltd şirketi ise net gelirinde yüzde 19.5 azalma kaydetmiş bulunuyor.

Guizhou Anda Enerji Teknolojileri şirketi ise bir önceki seneye kıyasla 2017’de yüzde 24.5 oranında gelir kaybına uğradıklarını raporladı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version