BYD isimli Çin menşeli bir otomobil firması, Blade Battery adını verdiği yeni nesil güvenlik önlemli batarya bileşenini tanıttı. Malum olduğu üzere elektrikli otomobillerdeki bataryaların kaza anında infilak etmesi gibi haberler zaman zaman gündeme gelebiliyor.

Bu araçların güvenilirliğini sarsan duruma el atan BYD, tüm elektrikli otomobil sanayisinin güvenlik standartlarını baştan aşağıya değiştirmeye niyetli gözüküyor.

Son derece dayanıklı

Blade Battery isimli bataryalar dışarıdan gelecek darbelere karşı son derece mukavemet gösterecek şekilde tasarlanmış. Öyle ki pil hücrelerine dışarıdan çivi çaktığınız zaman bile herhangi bir sorun meydana gelmiyor. Sıcaklık 30-60 derece arasında değişiyor ancak yüzeyde yangın veya duman gibi tehlikeli bir durum oluşmuyor. Normalde bunu sıradan bir batarya modeline yaptığınızda sıcaklık 500 dereceye kadar çıkar ve ciddi bir yangın çıkar.

Bunun sebebi, pilin içindeki tüm batarya hücrelerinin ayrı ayrı paketlenip bir araya getirilmiş olması. Geleneksel lityum ve demir fosfat blok bataryalara kıyasla daha az yer işgal ediyor olması ise cabası.

Yeni elektrikli modelini piyasaya sürmek üzere

Öte yandan BYD, Han EV adı verilen yeni nesil elektrikli amiral gemisi otomobil modelini de Çin’de piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Haziran ayında görücüye çıkacağı belirtilen araçta haberde bahsi geçen Blade Battery teknolojisi yerini alacak. Tam dolu batarya ile 605 kilometre menzil sözü veren şirketin iddiasına göre araç 0’dan 100 km/s hıza 3.9 saniyede çıkabilecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version