Otonom araç teknolojileri geliştiren ABD menşeli Cruise şirketi, ülkenin en büyük eyaletlerinden Kaliforniya’da tam manasıyla “sürücüsüz” yolculuk gerçekleştirebilmek için gerekli izinleri aldı.

Normalde otonom arabalarda sistemin kafasının karıştığı, insan müdahalesinin şart olduğu durumlarda devreye girmesi için bir sürücü direksiyonun başında zorunlu olarak hep bulunurdu. Cruise’in Kaliforniya yönetiminden aldığı izinle şirket için bu zorunluluk önümüzdeki yıl itibariyle ortadan kalkmış olacak.

General Motors sahipliğindeki firma bu yılın başlarında Cruise Origin isimli özel tasarlanmış elektrikli otomobil modelini görücüye çıkarmıştı. Günün sonunda otonom seyahat teknolojisi kusursuz hale geldiğinde bu sürücüsüz arabaları San Fransisco sokaklarında daha sık görebilmek sıradanlaşacak.

Konuya ilişkin basın mensuplarına verdiği demeçte Cruise CEO’su Dan Ammann, “Bugün Cruise olarak Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi’nden otonom arabalarımızı tedbir amaçlı direksiyonun gerisinde duran sürücüler olmadan da yola çıkarabileceğimize dair izin almış bulunuyoruz. Bu izni almayı başaran ilk firma değiliz, ancak ABD’nin önde gelen şehirlerinden birinde bu izinden faydalanacak ilk şirket olacağız” dedi.

Ammann’a göre bu yılın sonuna varmadan sürücüsüz otomobiller San Fransisco’da yola çıkmış olacak. Direksiyonun arkasında hem hiçbir insan olmayacak, hem de arabalar benzin yerine elektrikle çalışacak. Tabii bu sürecin sorunsuz devam edebilmesi için ölümcül veya yaralanmalı kazaların yaşanmaması gerekiyor.

GM’nin elektrikli arabalar için geliştirdiği Ultium platformu üzerine yükselen Cruise Origin modelinin seri üretimine ise 2022’nin ilk günlerinde başlanması planlanıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version