Rakip Alman otomobil üreticileri BMW ve Daimler, Sueddeutsche Zeitung ve Auto Bild‘de yer alan habere göre ortaklaşa elektrikli otomobil platformu geliştirmek için müzakerelere başladı. Şirketler henüz el sıkışmış değil, dolayısıyla bu planın iptal olma durumu söz konusu.

Ancak eğer anlaşma sağlanırsa kompakt ve orta büyüklükteki arabaların imalatında kullanılacak platformların ortak geliştirilmesi sağlanabilir. Üstelik bahsi geçen platform sadece elektrikliler için değil, geleneksel içten yanmalı motorlar için de kolayca adapte edilebilecek.

Halihazırda başka alanlarda anlaşmaları mevcut

Mercedes Benz’in bağlı bulunduğu Daimler grubuyla BMW’nin ortaklığı pek de yeni sayılmaz aslında.

İki şirket daha önce de gelişmiş sürüş yardımcısı sistemleri ve mobilite hizmetlerine ilişkin çeşitli ortaklıklar kurmuştu. Ancak elektrikli otomobil platformu üzerine ortaklık kurmak çok daha büyük bir iş.

Anlaşmanın sağlanması durumunda her iki üretici de önümüzdeki 7 yıl boyunca üretim masraflarından en az 7 milyar Euro tasarruf edecek. Bu çok ciddi bir rakam, ki bu yüzden firmalar işbirliğini konuşuyor.

Elektrikliye yatırım için kesenin ağzı açıldı

BMW ve Mercedes Benz halihazırda elektrikliye dönüşüm için ciddi manada yatırım yapan, tabiri caizse kesenin ağzını açan üreticilerin başında geliyor. BMW’nin “i” birimi 2013 yılından bu yana saf elektrikli i3 hatchback modelinin satışını gerçekleştiriyor. Mercedes ise”Smart” markasıyla 2009’dan beri elektrikli satışını sürdürüyordu, son olarak tam elektrikli ilk crossover modeli EQC‘yi tanıttı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version