Günümüzde birçok otomobil üreticisi araçlarında devasa ekranlara yer vermeye başlamış durumda. Aslına bakılırsa bu akımı Tesla’nın dikey eksende uzayan ekran tasarımıyla başlattığını söyleyebilmek mümkün. Yeni çıkan neredeyse hemen her konseptte ise konsolu uçtan uca kaplayan ekranlar karşımıza çıkıyor.

İlk etapta göze hoş gelse de klimayı bile ekran üzerinden dokunarak ayarlamak sürücünün dikkatinin dağılmasına ve bunun sonucunda ciddi kazalara davetiye çıkarabiliyor. Nitekim Japonya menşeli Nissan da bu kanıda olacak ki, Ariya adını verdiği yeni konseptinde bu modaya uymayıp çok daha mantıklı bir ekran tasarımı tercih etmiş.

Hem teknolojinin nimetlerinden faydalanan, hem de işlevselliği baz alan Nissan geniş ekranlı bir tablet kullanmak yerine elektrikli crossover modelinde dalga şeklinde iki ekranlı bir tasarım geliştirmiş.

Nissan’ın açıklamasına göre dalga şeklindeki bu ekran Timeless Japanese Futurism adı verilen tasarım anlayışının bir ürünü. Ekranın dikey yerine yatay seçilmesini sebebini ise tasarımcılar şu şekilde açıklıyor: İnsan gözü doğası itibariyle araç sürerken yatay eksende bakmaya meyillidir. Eğer bilgiler yatay şekilde iletilirse insanlara daha kolay ulaştırılır.

Tek ekran gibi çalışabiliyor

Araç içi eğlence sistemini kullanabilmenin yanı sıra klima ayarları ve sistem durumu (batarya, kalan menzil gibi) bu ekran üzerinden görüntülenebiliyor. Keza yekpare ekran görünümü elde edebilmek de mümkün.

Hem sürücü hem de yolcu tarafından kolayca erişilebilen dalgalı ekran tasarımını biz bu sebeple çok beğendik.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version