Teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesine rağmen otomobilin icadından beri neredeyse aynı plaka çeşitlerini kullanıyor oluşumuz sizce de ilginç değil mi? Beyaz metal bir tabaka üzerine siyah harflerle işlenen harf ve rakamlardan oluşan plakalar, önümüzdeki dönemde ciddi bir değişim sürecine girebilir. En azından ABD‘nin Kaliforniya eyaleti için durum buna işaret ediyor.

Geleneksel otomobil plakalarına çok benzeyen dijital bir cihaz, Kaliforniya’da kullanıma girdi. E-ink adı verilen elektronik mürekkepten güç alan bu dijital ekran sadece plakayı göstermekle kalmıyor, sürücü veya filo sahiplerinin çeşitli mesajlar yayınlayabilmesine de izin sağlıyor.

Kindle ile aynı teknolojiye sahip

Plakanın içinde yer alan ekranda Kindle e-kitap okuyucu cihazıyla aynı teknoloji yer alıyor. Kablosuz iletişim sistemi, bir bilgisayar çipi ve bataryadan oluşan plakanın avantajları saymakla bitmiyor. Araç sahipleri dijital plaka sayesinde ABD Motorlu Taşıtlar Dairesi‘ne giderek sıraya girmekten kurtulabiliyor, internet üzerinden plakaları elektronik olarak kayıt altına alabiliyorlar.

Eğer araba çalınmışsa uzaktan komut girerek plakaya “BU ARAÇ ÇALINMIŞTIR” şeklinde mesaj yansıtabilmek de mümkün. En yakın polis karakoluna GPS üzerinden konum gönderimi de sağlayan cihaz, Reviver Auto isimli bir şirket tarafından pazarlanıyor.

Fiyatı biraz tuzlu

Otomobil satış noktalarında temin edilebilen alet hiç de ucuz sayılmaz. Tek başına kurulumu 699 dolar gibi bir meblağ tutan dijital plakanın bir de 7 dolarlık aylık kullanım bedeli mevcut.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version