Alman otomobil üreticisinin 2015 yılında patlak veren Dieselgate skandalının ardından yaşadığı prestij ve imaj kaybının telafisi gerçekten mümkün değil. Ancak tüm bunlar bir yana, Volkswagen halen daha yasal yaptırımların ağır sonucunu ödemeye devam ediyor.

Nitekim haftalık yayınlanan Boersen-Zeitung dergisine bir demeç veren VW CFO’su Frank Witter, dizel emisyon skandalının yol açtığı hasarı gidermek için 2018 yılında 6.25 milyar dolar para harcadıklarını dile getirdi. İçinde bulunduğumuz 2019 yılında da bu iş için 2.27 milyar dolarlık bir bütçe gözden çıkarılmış durumda.

30 milyar dolardan fazla para ödendi

2015’ten bugüne dek Volkswagen, ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerin sıkı dizel emisyon gazı standartlarını aldatmak için kullandığı yazılımın fark edilmesinin ardından patlak veren Dieselgate skandalıyla uğraşıyor.

O günden bu yana Volkswagen’e hem devletler, hem müşteriler, hem de yatırımcılar ciddi ve ağır davalar açtılar. Tüm bu davaların sonucunda ortaya çıkan tazminat bedellerinin ise 30 milyar doları geçtiği belirtiliyor.

2020’de rakamın düşmesi bekleniyor

Takvim yaprakları 2020’yi gösterdiğindeyse Volkswagen Grubu, emisyon hilesinin sonucunda ortaya çıkan maliyetlerin 1 milyar Euro civarında olacağını öngörüyor.

Öte yandan Witter, dergiye verdiği demecin devamında firma olarak 2019 yılında da kamyonet pazarında artan rekabetten geri kalmayacaklarını belirtti. Keza dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin’de de potansiyel bir büyüme gördüklerinin altını çizdi.

Bakalım, bu yollarla elde edilen gelir Volkswagen’in ödediği ağır tazminatları telafi ettirebilecek mi?

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version