ABD’nin Kaliforniya eyaletinde temelleri atılan Drive.ai isimli yeni bir girişim, tamamen sürücüsüz otomobiller geliştirmek üzere çıktığı yolda başarıya ulaştı. Frisco şehrinde aktif olarak trafiğe çıkan araçlarda, diğer sürücüsüz otomobillerin aksine direksiyonun başında hiçbir insan şoför yer almadı.

İlerleyen dönemde tıpkı Uber gibi sürücüsüz taksi çağırma servisini hayata geçirmeyi planlayan Drive.ai bu yazın sonuna işaret etti.

Varış noktasına kazasız belasız ulaştı

Nissan’ın NV200 modelini kendi geliştirdiği özel yazılım ve sensörlerle donatan girişim, altı şeritli akan trafiğe çıkarak kazasız belasız hedef menziline ulaşmayı başardı. Trafikte seyrederken bisikletlilerle ve yayalarla da denk gelen araç, kavşakları dahi sorunsuz geçebiliyor. Yani sistem kesinlikle başarılı.

Gelişmiş sensörler sayesinde insanları ve trafikteki diğer araçları tanımlayabilen Drive.ai’nin yazılımının ne kadar üstün olduğunu aşağıdaki videodan siz de izleyebilirsiniz.

Konuya ilişkin bir açıklama da yayınlayan Drive.ai yöneticileri, Medium sitesinde yer alan bültende “Otonom sürüş teknolojisini Teksas’a getirmiş olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Yakın gelecekte daha fazla detayı sizlerle paylaşmayı umuyoruz” cümlelerini kullandı.

İlk etapta sürücüsüz yolcu taşınmayacak

Bu arada Drive.ai yukarıdaki videodaki gibi tamamen sürücüsüz bir şekilde yolcu taşımayacak, en azından başlangıçta böyle. Muhtemel herhangi bir kaza veya risk anında insan sürücülerin araca müdahale edebilmesi için bir kişinin direksiyon gerisinde durması söz konusu. Zaten yasal gerekçeler yüzünden de olması gereken bu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version