Bu yılın başlarında İtalyan motosiklet firması Ducati, “2025 Güvenli Yol Haritası” adını verdiği proje kapsamında ürettiği modellere dahil edeceği yeni güvenlik teknolojilerinin tanıtımını gerçekleştirmişti.

Gelişmiş ABS ile güçlendirilen viraj fren sistemi, ön ve arka radar sistemi gibi yenilikçi önlemlerle sürücülerin can güvenliğini gözeten Ducati şimdilerde çıtayı daha da ileriye taşıyarak trafikteki araba ve motosikletlerin birbirleriyle iletişim kurabilmelerini sağlamanın peşinde.

Başka firmalar da benzer çalışmalar yapıyor

Aslına bakılırsa Ducati bu alanda çalışmalar yürüten tek firma değil. Yolları motosikletliler için daha güvenli hale getirmeye çalışan şirketlerin arasında BMW de yer alıyor. Sürücüsüz otomobil teknolojisini geliştiren BMW, yine sürücüsüz bir motosiklet için çalışmalarına devam ediyor. Ride Vision adındaki bir diğer teknoloji şirketi ise 360 derecelik motosiklet kamerasıyla BMW’nin AR-GE faaliyetlerini destekliyor.

C-2VX ile tanıştınız mı?

Öte yandan Ducati, geçtiğimiz Nisan ayında motosikletliler için lazer bazlı tespit sistemini duyurmuştu. Bir sonraki aşamanın ismi ise şimdiden belli oldu: C-2VX.

Araçtan araca “iletişim” sistemi olarak nitelendirebileceğimiz C-2VX’i basit bir telsiz sisteminden ayırmakta fayda var. Qualcomm tarafından geliştirilen 9150 C-V2X işlemcisinden güç alan bu yeni sistem sayesinde motosiklet ve otomobiller, bulundukları konumu ve trafik bilgisini aralarında transfer edebilecekler. Bu da muhtemel kazaların önüne geçmeyi sağlayacak.

Özellikle görüş mesafesinin düştüğü keskin virajlar ve benzer tehlikeli yollarda bu projenin çok işe yarayacağı söylenebilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version