Panoramik cam tavanın araç içerisinde sunduğu ferahlık sayesinde son yıllarda giderek yaygınlaşan donanımlardan biri oldu. Panoramik cam tavanlı araçların takla atması ya da üzerinde çok ağır bir cismin düşmesi halinde parçalanabildiğime birkaç kez tanık olduk. İşte bu noktadan yola çıkan Hyundai Mobis dünyanın ilk panoramik açılır tavan hava yastığı olan “Hyundai panoramik açılır tavan havayastığı“nı geliştirip tanıttı.

Hyundai panoramik açılır tavan havayastığı, özel sertleştirilmiş cam tavanın arka bölümünde yer alıyor.

Kaza anında sensörler, aracın devrilmesini algıladığında yani aracın koordinatları ve açısı değişmeye başladığında havayastığı açılarak sürgülü kapı gibi arkadan öne doğru kademeli olarak şişiyor ve tavanın tamamını kaplayıp sürücü ve yolcuların araçtan dışarı fırlamalarını veya kafa ya da boyun bölgelerinin yaralanmasını engelliyor.

Hyundai Panoramik Açılır Tavan Havayastığı 0,08 Saniyede Açılıyor!

Panoramik açılır tavan havayastığı sadece 0,08 saniyede açılıyor. Hyundai ve Hyunda Mobis, panoramik açılır tavan havayastığını geliştirme sürecinde dummylerle çeşitli testler yapmış.

Sistem aynı zamanda kaza anında emniyet kemeri takılı olmayan bireylerin araçtan fırlamasını da önlemek için geliştirildi. Emniyet kemeri takılı bireylerin de kaza anında araç dışına taşmalarını önleyen sistem, sıradan bir havayastığına göre daha karmaşık bir yapıya sahip ve açılması için yeterli alanın bulunması gerekiyor.

Seri Üretimde Ne Zaman Kullanılacak?

Panoramik cam tavan kapalıyken, havayastığı yine devreye giriyor. Sistemin geliştirme maliyeti çok yüksek olduğu için seri üretimde kullanılmaya ne zaman başlanacağı henüz belli değil.

Markanın Genesis ve Equus gibi lüks modelleriyle büyük SUV’ları sistemin öncelikli olarak kullanılabileceği araçlar olarak dikkat çekiyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version