Fransa’nın başkenti Paris’te yaşayan vatandaşlar kısa bir süre içinde 20 binden fazla elektrikli bisiklete erişim imkânına kavuşacaklar. İstanbul’un İETT’siyle benzer görevleri bulunan toplu taşıma şirketi Ile-de-France Mobilités (IDFM) şirketi tarafından kurulan e-bisiklet kiralama servisi Veligo’nun filosu ilk etapta 10 bin araçtan oluşacak.

Eğer Parisliler beklenen ilgiyi gösterirse filonun kapasitesi 20 bine çıkarak dünyanın en büyük e-bisiklet kiralama platformu haline gelecek.

Hedef araç kullanımını azaltmak

Hemen her kalabalık başkentte olduğu gibi Paris’te de trafik ve hava kirliliği ciddi bir sorun. Bu sorunu gidermek için düğmeye basan şehir yönetimi, bisiklet paylaşım ağı Vélib’e benzeyen Véligo servisini hayata geçirme kararı aldı.

Malum, Vélib‘de sadece saatlik kiralamalar yapılabiliyor. Kiralanan bisikletlerin belli noktalardaki şarj istasyonlarına geri bırakılması ise şart. Oysa yeni geliştirilen Véligo’da bundan farklı olarak müşteriler, aylık 40 € ücret ödeyerek elektrikli bisikletleri evlerine götürebilecekler.

Tıpkı metro kullanımında olduğu gibi çalışan personellere yüzde 50 indirim yapılacak ve Véligo aboneliğinin aylık ücreti sadece 20 € olacak. Bu da gayet cazip bir fırsat doğrusu.

Tek şarjla 9 km mesafe

Paris sakinlerinin kullanımına sunulacak olan Vélib bisikletleri tam dolu şarjla 9 kilometre mesafe kat edebilecek. Yokuş da tırmanabilen araçları pedal çevirerek daha uzun süre kullanabilmek mümkün olacak.

Benzer bir programın İstanbul veya Ankara genelinde başlaması elbette güzel olurdu. Ancak ne yazık ki şuan için böyle bir servisin adı bile gündem olamıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version