Dünyanın hidrojen yakıtından güç alan ilk treni Almanya’da yolcu taşımaya başladı. Şimdilik sadece iki trenden oluşan yeni filo 100 kilometrelik bir güzergah içinde hizmet verecek. Fransız tren üreticisi Alstom tarafından geliştirilen yeni trenlerin güzergahında önceden dizel yakıtlı lokomotifler kullanılıyordu. Şimdilerdeyse bu trenlerin yerini çevre dostu hidrojen yakıtlı trenler almış oldu.

Hiç de yavaş değiller

Hidrojen yakıtlı olduğu için trenlerin yavaş olabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Her ne kadar “Hızlı tren” kategorisinde olmasa da bu yeni toplu taşıma araçları saatte 140 km/s hıza ulaşabiliyor. Toplam menzilleri ise 965 kilometre. Bu da trenlerin tam dolu depo ile 9 sefer düzenleyebilmelerini mümkün kılıyor.

Hücre yakıtlarını kullanarak hidrojen ve oksijeni birleştirerek elektrik üreten trenler, ortaya çıkan elektrik enerjisini daha sonra kullanabilmek için bataryalarda depolamayı da başarıyor.

Dizel trenlerden daha pahalı

Yeni nesil bir güç ünitesine sahip oldukları için hidrojen yakıtlı trenler, geleneksel dizel motorlu lokomotiflere nazaran daha pahalıya mal oluyor. Ancak trenlerin işletmesi çok daha ucuz, ayrıca emisyon salınımı en aza indirilmiş durumda. Öyle ki çevreye saldıkları tek şey sadece su ve buhar. 

Almanya’nın hidrojen yakıtlı trenlerle alakalı uzun vadeli planları da mevcut. Önümüzdeki yıllarda daha fazla hatta hidrojen yakıtlı tren kullanmayı planlayan hükümet, Alstom‘a 2021 yılına kadar teslim edilmek üzere 14 adet tren siparişi vermiş bile. Fransa da bu trenleri 2022’den itibaren kullanıma sokmayı hedefliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version