Benzin ve dizel motorlu araçlarla kıyaslanamayacak kadar çevre dostu olmalarıyla tercih sebebi haline gelen elektrikli motorlarla ilgili bir sorun varsa, o da bu motorları kullanan araçların gerçekten çok fazla sessiz oluşu.

Sabahları veya gece geç saatlerde çok fazla ses çıkaran araçlardansa sessiz arabalar tercih edilebilir, evet. Ancak bir aracın neredeyse hiç ses çıkarmaması, motosikletliler ve yayalar için ciddi tehlike arz ediyor.

2021 yılına işaret edildi

Neyse ki şimdilerde Avrupa kıtasında yer alan ülkelerde yeni bir kural yürürlüğe girmek üzere. Avrupa Birliği tarafından alınan karara göre 2021 yılından itibaren kıta genelinde satılan tüm elektrikli otomobillerin ses yayıcı cihaza sahip olması şartı koşulacak.

Bu, araçların fosil yakıtlı olmamalarına rağmen benzinli veya dizel motor gibi ses çıkarmak zorunda oldukları anlamına geliyor.

Bu kararın alınmasına gerekçe olarak ise sessiz araçların yayalar için tehlikeli olması gösteriliyor. Nitekim yapılan bir bilimsel araştırmada elektrikli arabaların geleneksel araba modellerine kıyasla yayalara çarpma ihtimalinin yüzde 40 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştı. Keza görme engelli yayaların da elektrikli araçlarla sorun yaşaması kuvvetle muhtemel.

Sesi neredeyse hiç çıkmayan bir arabayı görme engellilerin fark edebilmesi mümkün değil.

Ölümlü kazalara sebep oldu

Japonya’da geriye doğru manevra yapan bir elektrikli otomobil, görme engelli yayayı ve rehber köpeğini öldürmesiyle haberlere konu olmuştu. Sonradan araç sahibinin ses yayma cihazını kapattığı ortaya çıkmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version