Automotive News Avrupa’nın Mazda CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Akira Marumoto ile yaptığı röportaj sayesinde Japon otomobil üreticisinin Avrupa genelinde sattığı araçların emisyon değerlerini nasıl düşürmeyi planladığını öğrenmiş bulunuyor. Yapılacak olan bir dizi değişiklik ABD’de satılacak araçları da kapsayacak gibi gözüküyor.

Malum, Avrupa Birliği’nin 2021 yılı için belirlemiş olduğu CO2 emisyonu 95 g/km olarak belirtiliyor. Mazda ise zorunluluk haline gelen bu değeri yakalamak için ilk elektrikli otomobil modelini 2020’de görücüye çıkaracak. 2021 veya 2022’de ise plug-in hibrid modelini yollarda görüyor olacağız.

CX-5’in emisyon değeri hedefin altında

Mazda’nın Avrupa kıtası genelindeki en popüler aracı CX-5. SUV segmentindeki bu aracın CO2 emisyon değerler ise 128 g/km ila 150 g/km arasında değişiyor. Yani AB’nin belirlemiş olduğu 95 g/km’nin hayli üzerinde.

Bu değerleri aşağıya çekmek için elektrikli otomobil kartını çeken Mazda, AR-GE yatırımlarına ağırlık vererek 2020’de ilk modelini hazır hale getirmiş olacak. Ancak şirket bu yenilikçi teknolojiye pek de yabancı sayılmaz, çünkü 2017’de Toyota ve Denso ile işbirliğine giderek EV Common Architecture Spirit Co Ltd isimli bir şirket kurmuşlardı.

Rotary motorlu elektrikli geliyor

Bu şirket isminden de anlaşılacağı üzere elektrikli otomobiller için platform mimarisi geliştiriyor. Muhtemelen önümüzdeki yıl çıkacak olan elektrikli Mazda’da bu şirketin platformu kullanılacak. Elektrikli güç ünitesine ise Mazda’nın performansıyla meşhur rotary motorunun eşlik etmesi söz konusu olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version