Son birkaç yıldır elektrikli otomobil sayısı ve yatırım haberlerindeki artış dikkatinizden kaçmamıştır. Tesla’nın yanısıra kendi elektrikli otomobilini üretmeye çalışan bir düzineden fazla marka olduğu biliniyor. İsveçli otomobil üreticisi Volvo, 2019 yılından itibaren sadece Elektrikli ya da hybrid otomobil üreteceğini duyurmuştu. Lüks otomobil üreticisi Porsche de yeni araçlarının yarısının 2023 yılına kadar elektrikli olacağını belirtmişti.

Şüphesiz elektrikli otomobiller pazarı devralmaya başlıyor. Uluslararası yatırım bankası UBS, elektrikli araçların pazar hakimiyetindeki ilk adımının maliyet açısından olacağını düşünüyor. Mayıs ayında yayınlanan rapora göre bankanın analistleri; yakın zamanda elektrikli araç fiyatlarının yanmalı motorlu arabalarla eşleşeceğini öngörüyor.

REKABET AVANTAJI

UBS’nin öngörüsü, elektrikli otomobillerin 2035 yılına kadar Avrupa’daki yollara hakim olacağını düşünen Hollandalı banka ING tarafından hazırlanan raporla da örtüşüyor. Gerçekten iki rapor da elektrikli araç maliyetlerinin düşüceği yönünde. Zaten tüketicinin son zamanlarda elektrikli araçlara yönelmeye başlaması ve markaların da bu konuda birbiriyle yarışır hale gelmesi bu gerçeği gözler önüne seriyor. Yeni elektrikli araç modellerinin çıkmasıyla birlikte eski modellerin fiyatları düştü ve bazıları 20 bin dolara kadar ucuzladı diyebiliriz.

EN UCUZ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

Yeni araçlardan bahsetmişken, kısa süre önce satışına başlanılan Tesla 3 elektrikli otomobilinin son tüketicide olumlu bir izlenim bıraktığı ve önceki modellere göre daha çok benimseneceği düşünülüyor. Şuanda en ucuz elektrikli otomobil 2018 Nissan Leaf olacağı ve Model 3’ten biraz daha düşük maliyetle 5 bin dolar daha ucuza malolacağı tahmin ediliyor. Raporda “Toplam sahip olma maliyetine erişildiğinde, elektrikli otomobillerin daha kârlı olması gerektiği” belirtildi.

2018 Nissan Leaf

UBS raporu, elektrikli otomobillerin tahminlerinden daha ucuza satıldığını belirtti. Daha ucuz pil bataryaları geliştirmek ve daha fazla şarj altyapısı oluşturmak gibi stratejilerle maliyet azaltmak için hala bolca vakit olduğu düşünülüyor. Bu tedbirlerin önem kazanacağı, zira giderek daha fazla ülke elektrikli otomobili tercih etmeye başladı. Fransa 2040’a kadar benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayacak ve Hindistan’da satılan tüm otomobiller 2030’da elektrik enerjisine geçmiş olacak.

Elektrikli otomobiller daha az maliyetli tek temiz enerji teknolojisi değil elbette. Güneş ve Rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtlardan çok daha ucuza geliyor. Örneğin güneş panellerinin fiyatları son birkaç ayda düştü. Elektrikli araçların azalan maliyetleri, temiz enerjiye yönelik daha büyük bir devrimin bir parçası olabilir gibi görünüyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version