5 yıl önce kurulan Çin menşeli elektrikli otomobil girişimi Li Auto, ABD’de halka arz edilen ve ciddi bir sükse oluşturmayı başaran en son şirket oldu. Geçtiğimiz Perşembe günü halka arz edilen ve 1.1 milyar dolarlık hisse dağıtımı gerçekleştiren Li Auto an itibariyle Nasdaq borsasında işlem görmeye başlamış durumda.

En son 2018 yılında bir diğer Çinli girişim olan Nio halka arz edilmişti ve NYSE’deki yerini almıştı. Li Auto’nun ardından XPeng markasının da borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor.

Elektrikli otomobil girişimlerine ilgi büyük

Malum olduğu üzere dünyanın en değerli otomobil markası olan Tesla da uzunca bir süredir borsada işlem görüyor. Fakat şu sıralar yatırımcıların yeni nesil elektrikli otomobil girişimlerine daha fazla rağbet göstermeye başladığı söylenebilir. Mesela Rivian, Nikola, Fisker ve Karma yatırımcıların gözdesi konumunda. Bilhassa Rivian aralarında Ford ve Amazon’un da bulunduğu dev şirketlerin radarına girmişti.

Dahası aralarında Velodyne ve Hyliion’un da bulunduğu tedarikçiler de kamu ve özel sektörden yatırım almayı başarmış bulunuyorlar.

SUV modelleriyle pazara giriş yapacak

Şirketin açıklamalarına göre Li Auto ilk başta hibrid SUV modelleriyle pazarda boy gösterecek. 45 litre depoya sahip 1.2 litrelik benzinli turbo motora ek olarak 40.5 kWh batarya bileşeninin bulunduğu hibrid SUV’un 180 kilometrelik bir mesafeyi sıfır emisyon salınımıyla kat etmesi planlanıyor. Benzin de kullanıldığında toplam menzil değerinin 800 kilometreyi geçeceği belirtiliyor.

Fiyat aralığı ise 21 bin dolardan başlayıp 70 bin dolara kadar çıkacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version