Almanya’da savcılık tarafından yapılan açıklama, Volkswagen grubuna bağlı faaliyet gösteren lüks otomobil üreticisi Porsche AG‘ın 535 milyon Euro yani yaklaşık 600 milyon dolar tutarında ağır bir para cezasına çarptırıldığını ortaya çıkardı. Bu para cezasının sebebi, firmanın geliştirdiği bazı modellerde dizel emisyon testlerini aldatacak bir yazılım kullanmış olması.

Ülkenin güneyinde bulunan ve Porsche’un da temellerinin atıldığı Stuttgart şehrindeki savcıların yaptığı ortak açıklamada firmanın kirlilik seviyelerinin çok üstünde olan dizel araçların satışına izin veren ürün geliştirme departmanının yasal sınırlamaları aştığına işaret etti.

Audi ve Volkswagen de ceza ödemişti

Porsche’a kesilen bu ceza, Braunschweig şehri savcılarının Volkswagen’e kesmiş olduğu 1 milyar Euro değerindeki dev para cezasının ardından geldi. Hatırlanacağı üzere geçen sene de Münih’te savcılar bir diğer VW markası olan Audi’ye 800 milyon Euro’luk para cezası kesmişti.

Skandal 4 sene önce ortaya çıktı

Volkswagen’in sistematik bir şekilde emisyon hilesi yaptığı gerçeği ABD’li kurumlar tarafından 18 Eylül 2015 tarihinde ortaya çıkarılmıştı. Şirket tarihindeki en büyük ticari skandal olarak nitelendirilen bu ahlaksızlık, Volkswagen Grubu’na 30 milyar Euro’luk para cezası ve yaptırıma mal oldu.

VW, Porsche ve Audi temiz hava kurallarına uymayan dizel arabalarını emisyon testlerini hileli yazılım kullanarak geçtikten sonra sattı. Tüm dünyayı kasıp kavuran ve Türkiye’de de ciddi tepkilere yol açan bu gelişme neticesinde VW, sattığı hileli arabaları bedelsiz geri satın almak zorunda kalmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version