Google’dan ayrılan iki mühendisin kurduğu otonom araç girişimi Nuro’nun isimini sitemizi takip edenler daha önce duymuş olabilirler. Bu girişim şimdilerde geleceği için çok kritik olan yeni bir izni almayı başarmış bulunuyor. Buna göre ABD’nin Kaliforniya eyaleti yönetimi, şirkete sürücüsüz teslimat araçlarını halka açık yollarda test etme izni verdi. Böylelikle Nuro, bu izni almayı başaran ikinci şirket olmuş oldu.

Sürücüsüz teslimat araçları geliştiren Nuro bu araçlarını halihazırda Arizona ve Teksas eyaletlerinde test ediyordu. Kaliforniya Motorlu Araçlar Dairesi’nin açıklamasına göre yeni verilen izinle iki tane teslimat aracı Bay Area bölgesinde bulunan 9 ilçede yola çıkabilecek. Bunlar Atherton, East Palo Alto, Los Altos, Los Altos Hills, Menlo Park, Mountain View, Palo Alto, Sunnyvale ve Woodside olarak belirlenmiş.

Tabii bazı kısıtlamalar da var. Mesela arabalar sadece hava durumunun müsait olduğu günlerde sokağa çıkabilecek ve 40 km/s hızı geçemeyecekler.

Waymo da aynı izni almayı başarmıştı

Nuro’nun henüz yeni aldığı izni önceden Alphabet bünyesindeki Waymo almıştı, ancak halen daha araçlarını Kaliforniya’da halka açık yollara çıkarmaya başlamış değil. Bunun yerine test çalışmaları daha çok Arizona eyaleti genelinde gerçekleştiriliyor.

An itibariyle Kaliforniya genelinde otonom araçlarıyla trafiğe çıkma izni için başvuran ve izni onaylanan 65 tane şirket var. Tabii bunların hepsinde arabaların içinde bir güvenlik sürücüsü olmak zorunda. Nuro’nun prototipinde ise sürücünün oturabileceği bir koltuk bile yok, çünkü araç sadece sipariş teslimatı için geliştirilmiş.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version