Lüks otomobil üreticileri satışlarının büyük çoğunluğunu petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Çin ve Rusya gibi ülkelerin oligarkları sayesinde gerçekleştiriyor. Her geçen gün satış rakamlarını artırmaya devam eden bu üreticilerden birisi de Ferrari.

Geçmişi hayli köklü olan İtalyan spor otomobil üreticisi şimdilerde 2018 yılının üçüncü finansal çeyreğine ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı. Buna göre Ferrari’nin bu yılki kârı, geçen senenin aynı dönemine kıyasla en az iki kat arttı. 

287 milyon Euro kazandı

Haftanın ilk günü yapılan basın açıklamasında Ferrari’nin üçüncü çeyrek yılda 287 milyon Euro kazandığı bilgisi verildi. Oysa bu rakam geçen yılın aynı döneminde sadece 141 milyon Euro‘da kalmıştı. Ortada iki kattan daha fazla bir artış söz konusu.

Peki ne oldu da Ferrari’nin kârlılığı bu kadar arttı dersiniz? Gerçek şu ki bunda İtalyan hükümetiyle Ferrari arasında varılan anlaşma önemli rol oynadı. Buna göre İtalyan yetkililer, Ferrari’yi telif hakkı, patent, tasarım ve bilgi birikimi gibi alanlarda vergiden muaf tutmayı kabul etti. Daha az vergi ödeyen İtalyan markanın kasasındaki para bu sebeple arttı.

Satışlar da yükseldi

Elbette ki kârlılığın bu kadar artmasının tek sebebi İtalya hükümeti değil. Ferrari bir önceki yıla kıyasla satışları yüzde 11 oranında arttırarak 2 bin 262 adede çıkarmayı başardı. Sadece 812 Superfast ve Ferrari Portofino modellerinden elde edilen gelir 838 milyon Euro‘yu buldu.

Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde yapılan satışlar da ikiye katlanarak 1,005 adede çıktı. Kuzey Amerika’da yüzde 5 büyürken Çin’de yüzde 7’lik bir büyüme kaydedildi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version