Otomobil sektörünün önde gelen iki büyük üreticisi, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Renault muhtemel bir ittifak için yürüttükleri müzakerelerde ilerleme kaydettiler. Çoğu web sitesinin manşet kısmını süsleyen bu gelişme ilk kez Financial Times’ın “sektöre yakın, ismi mahfuz kaynaklar”a dayandırdığı haberinde yer aldı.

Biz bu haberleri daha önce de duymuştuk

Aslına bakılırsa bu durum sektörün duayenleri açısından pek de yeni ve heyecan verici sayılmaz. Çünkü FCA grubu uzunca bir süredir Renault cephesiyle dirsek temasını sürdürüyordu. İkili arasındaki muhtemel bir şirket evliliğinin gündeme gelişi 2008 yılına kadar dayanıyor. Hatta en son bundan 2 ay kadar önce benzer bir haber tekrar gündeme gelmiş, akıbeti belirsiz kalmıştı.

FCA CEO’su Mike Manley, şirket olarak diğer üreticilerle birleşmeye açık oldukları sinyalini sık sık veriyor. 7-17 Mart tarihleri arasında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda kendisi “Güçlü ve bağımsız bir geleceğe sahibiz. Ancak eğer bir ortaklık ihtimali varsa ve bu işbirliği bizim geleceğimizi güçlendiriyorsa oturup bunu düşünürüz” demişti.

Birbirlerinin açıklarını kapatabilirler

Öte yandan FCA grubunun ABD başta olmak üzere Kuzey Amerika bölgesinde Avrupa’da olduğundan çok daha güçlü olduğu herkesin malumu. Renault ise bunun zıttına, ABD’de hiçbir şekilde varlık gösteremeyen bir üretici. Bu ikilinin işbirliği yapıp güçlerini birleştirmesi, her birinin zayıf noktalarını örtmesini sağlayabilir. Böylece elde edilen gelir otonom sürüş ve elektrikli motorlar gibi yeni teknolojilere yatırılabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version