Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Grubu ve dünyanın en büyük anakart üreticilerinden Foxconn çok önemli bir işbirliğine imza attı. İki şirket ortaklığında kurulacak yeni bir girişimle elektrikli otomobil modellerinin üretilmesi planlanıyor. Daha çok Çin pazarına odaklanması beklenen bu yeni şirketin geliştireceği araçların sonradan diğer pazarlarda da satılıp satılmayacağı sorusunun cevabı ise henüz bilinmiyor. Bu konuya ilişkin ne FCA, ne de Foxconn cephesinden bir açıklama yapılmış değil.

Elektrikli modeller Çin’de çok yaygın

Uzunca bir süredir Çin, elektrikli otomobil pazarının hızla gelişip büyüdüğü bir pazar olarak araba üreticilerinin iştahını kabartıyordu. Ancak 2019 yılının sonlarına doğru hükümetin elektrikli araçlara sağladığı imtiyazları kesmesinin ardından bu büyümenin duraklama eğilimine girdiğini söyleyebiliriz.

Yine de toplam araç sayısı içindeki elektrikli arabaların diğer ülkelere kıyasla Çin’de daha fazla yer kapladığı inkar edilemez bir gerçek.

Dev firmalara fason üretim yapıyor

Bugüne dek aralarında Intel ve Apple’ın da bulunduğu birçok dünya devi teknoloji şirketine fason üretim yapan Foxconn, şimdilerde yeni bir alana daha giriş yapmaya karar vermiş gibi duruyor. 2020 yılının ilk çeyreğinde FCA ile imzalanması beklenen anlaşma neticesinde kurulacak olan yeni şirkette hem FCA, hem de Foxconn yüzde 50 oranında, yarı yarıya hisse sahibi olacaklar.

Firmaların yeni kurulacak ortak girişimdeki rolleri henüz net değil. Ancak muhtemelen aracın platformu, motoru, batarya ve diğer bileşenlerinin geliştirilme süreci şirketler arasında pay edilecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version