Otonom, yani sürücüsüz seyahat edebilen araçlar geçmişten bugüne çok ciddi bir mesafe kat etti. Artık “Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik” bile diyebiliriz. Nitekim Google’ın da bağlı bulunduğu Alphabet bünyesindeki Waymo şirketine ait sürücüsüz araçların pilot program kapsamında iki nokta arasında yolcu taşımaya başlaması, gelinen ileri seviyeyi gösteriyor.

Peki tüm bu ilerleme nasıl sağlanıyor dersiniz? Tabii ki saatlerce, günlerce yapılan testlerle. Bu testlerde de yasa koyucular sürekli olarak araba sürücüsüz dahi olsa, direksiyonun arkasında hep bir insan sürücünün bulunması şartını koşuyordu.

Bugüne dek hep şart koşulmuştu

Sürücünün sürekli olarak yola bakması ve muhtemele bir kaza anında ölümcül sonuçların meydana gelmesini önlemesi bekleniyordu. Olur da arabanın kafası karışırsa ve işler ters giderse insan sürücü bu sayede manevra yapabilir, frene basabilir ve durumu kontrol altına alabilirdi.

Ancak görünüşe göre ABD’nin Florida eyaletinde bu durum değişmiş bulunuyor. Eyaletin yöneticileri test sürecini bir ileri aşamaya taşımak için düğmeye basmış ve sürücüsüz araçların artık insan sürücüler olmadan dahi test edilebilmesinin yolunu açmış durumdalar. Bu durum bizzat Florida Valisi Ron DeSantis tarafından imzalanan yeni yasa tasarısıyla kayıtlara geçti.

Güvenliği riske atmak yok!

Tabii bir aracın sürücüsüz olması, direksiyonun başındaki araç sahibinin yol boyunca telefonla oynayabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü otonom araçlarla ilgili imzalanan tasarıda bunu yapmak da yasaklanmış bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version