ABD’li otomobil devi Ford’un başındaki isim Jim Hackett geride bıraktığımız 2017 yılında maaş, ikramiye ve hisse ödüllerinden toplamda 16.3 milyon dolar kazandı. Bu esnada Ford’un vergiye tabi tutulmamış geliri ise 1.9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Emekli maaşı ve ikramiyelerin de birleşmesiyle beraber Hackett, ABD’nin en büyük ikinci otomobil markasından toplamda 16.7 milyon dolar para kazanmış oldu. Şirketin CEO koltuğuna Hackett’ten önce oturan Mark Fields, 2017 yılında toplam 15 milyon dolar kazanabilmişti. Ancak ikramiye ve bonuslar dahil edildiğinde 21 milyon dolar tazminat alarak koltuğunu Hackett’e bıraktı.

2016 yılında 10.3 milyar dolar kazanan Ford’un gelirleri 2017’de 8.4 milyon dolara geriledi. Ancak bu süre zarfında CEO’lara ödenen tazminat ve ikramiyelerin maliyeti 37 milyon dolara ulaştı.

Ford’a yeni başarılar kazandırdı

CEO’lara ödenen rakam kesinlikle dudak uçuklatıcı. Ancak Hackett, aldığı parayı hak ettiği söylenebilecek bir isim. Özellikle Silikon Vadisi‘nde ortaya çıkan yeni girişimler ve sektöre sonradan dahil olan Tesla gibi rakiplere karşı Ford’u sağlam tutmayı başaran Hackett, şirket hisselerinin borsada değer kazanmasını da sağladı.

 

Ancak Ford ve ABD’li diğer otomobil üreticileri son dönemde satış adetlerinin düşmesinden şikayetçi. Yeni araç satışları 2017 yılında yüzde 2 oranında düştü. Oysa 2016 yılında satışlar tüm zamanların rekorunu kırarak 17.55 milyon adede çıkmayı başarmıştı.

2018 yılından Ford’un beklentileri bu nedenle düşük. Yükselen faiz oranları ve ekonomide öngörülen risk ve krizler, bu beklentinin düşmesine yol açmış bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version