Daha çok hamburgerleriyle bildiğimiz McDonald’s şu sıralar kahve satışına da ciddi ağırlık vermiş durumda. Ford ise malum, ABD’nin ve dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden birisi. Görünüşe göre bu iki şirket ekiplerini birleştirerek çekilen kahvelerden kalan artıkları geri dönüşüm yoluyla değerlendirme kararı almış bulunuyorlar. Kahve çekildikten sonra hiçbir işe yaramayan ve çöpe atılarak değerlendirilemeyen kabuk kısmına “kepek” deniliyor.

Ford’un planı bu kepeği etkili bir şekilde değerlendirmek ve ürettiği arabaların bazı yedek parçalarının üretim faaliyetinde kullanmak. Tabii bunun için kahve kepeğinin dayanıklı malzemelere dönüşmesi gerekiyor. Bunun için mühendisler düşük oksijenli ortamda, yüksek sıcaklıkta kepeği ısıttıktan sonra plastik ve diğer bazı bileşenlerle karıştırıyor. Ortaya çıkan karışım herhangi bir forma dönüştürülebiliyor.

Birçok parçanın üretiminde değerlendirilecek

ABD’li otomobil devinin açıklaması kepekten üretilen kompozit malzemenin ön far yuvaları, iç döşeme parçaları ve kaput altı için bazı noktalarda değerlendirilebileceği yönünde. Üstelik kahve kepeğinden üretilen yedek parçalar normal parçalardan yüzde 20 oranında daha hafif. Keza döküm aşamasında yüzde 25 daha az enerji harcanıyor olması Ford’un üretim sürecini hızlı ve verimli hale getirebilecek bir diğer detay.

İlk etapta Ford’un Kuzey Amerika’daki fabrikalarında kullanılması planlanan kahve artıklarının ilerleyen dönemde başka üreticilere de ilham kaynağı olması mümkün. Bu gibi zararsız artıkların geri dönüştürülmesi ve yenilenmiş plastiklerin kullanılması çevre temizliği için de kuşkusuz faydalı olacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version