Tasarım sektörü son yıllarda teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesiyle ciddi manada dönüşüm geçirdi. Artık otomobil tasarımcıları başta olmak üzere sektörde faaliyet gösteren çoğu kişi kalem ve kağıttan daha fazlasını kullanır hale geldi.

Geliştirilen yeni nesil yazılımlar tasarımcıların çizim yapmasına yardımcı olurken, 3D modelleme teknolojileri de çizilen modelin son tahlilde nasıl gözükeceğine dair gerçekçi bir sonucu ortaya koyabiliyor.

VR teknolojisiyle yeni bir çığır açıldı

Şimdilerdeyse ABD’li otomotiv devi Ford, tasarım hazırlama sürecini yeni bir seviyeye taşımak için düğmeye bastı. Gravity Sketch ismi verilen özel bir aletle tasarımcıların sanal gerçeklik ortamında otomobil bileşenlerini tasarlayabilmelerini sağlayan Ford, bu sayede 3D modellemeleri daha iyi bir perspektifle inceleme imkânı sunuyor.

VR teknolojisinin oyun ve sağlık sektörlerinde kullanıldığına sıklıkla şahit olduğumuz şu günlerde otomotiv sektörünün de kervana katılması olumlu bir gelişme.

Normal tasarım sürecini daha verimli kılıyor

Tipik olarak bir tasarım sürecinin nasıl ilerlediğini hatırlayacak olursak, her şeyin kağıt ve kalemle çizilen 2D (2 boyutlu) eskizlere dayandığını söyleyebiliriz. Daha sonra bu eskizler tarayıcı makinesiyle bilgisayara aktarılır ve 3D renderler oluşturulur.

Ancak Gravity Sketch‘i kullanan tasarımcılar, bu sürecin bazı kısımlarını tamamen es geçebiliyor ve zamandan tasarruf edebiliyorlar. Ayrıca bazı özgün bakış açılarıyla tasarımları inceleme imkânları da oluyor. Mesela sürücü veya yolcu koltuğuna oturmuş gibi, çizdikleri tasarımlara bakabiliyorlar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version