İğneleriyle çoğu insanın korkulu rüyası haline gelen arıları haftalarca bir çiçekten diğerine uçarak damla damla topladığı lezzetli ballarıyla tanıyoruz.  Ancak görünen o ki arılar, otomobiller için parça üretmekte de gayet başarılılar!

Tabiatta mevcut bulunan tasarımlardan ilham alan insanoğlu, belki de bugün ancak bu sayede mevcut teknolojik gelişmelere imza atabildi. En basitinden, kuşlardan ilham alınarak geliştirilen uçaklar bunun bir örneği. Bugünkü haberimiz ise mühendislerin bal arılarından nasıl esinlendiğiyle ilgili.

Bal peteği tasarımında raf geliştirildi

Ford mühendisleri, arılardan ilham alarak EcoSport modelinin bagajında bal peteği şeklinde bir raf düzeneği kullandı. Küçük ama sportif bir SUV olan EcoSport’un arkasındaki bu yeni nesil raf, sahip olduğu petek hücreleri sayesinde kendi ağırlığının 100 katından fazlasını kaldırabiliyor. Bu da yalnızca 2 kilogram ağırlığındaki rafın toplam 200 kilogram ağırlığı çekebileceği anlamına geliyor. Sizce de çok iyi bir rakam değil mi?

Honeycomb Shelf (Bal peteği rafı) olarak da adlandırılan bu raflar geri dönüştürülmüş karton ve fiberglastan imal ediliyor. Tamamen çevre dostu ve oldukça da kullanışlı.

Peki amaç ne?

Bal arılarından ilham alınarak geliştirilen bu raf, EcoSport sahipleri için güvenli bir gizli bölme oluşturmak amacıyla tasarlanmış. Bu sayede sürücüler, bagajdaki diğer ağır eşyaların kendi gizli eşyalarına zarar vermesinin önüne geçebiliyorlar. Bal peteği tasarımlı rafın ne kadar dayanıklı olduğunu görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version