ABD’li Ford, otonom sürüş yeteneğine sahip araçlar geliştiren en büyük üreticilerin başında geliyor. Çin’in önde gelen bilişim firmalarından Baidu da bu yeni nesil teknoloji üzerine yaptığı AR-GE faaliyetleriyle bilinen bir kuruluş.

Bugün öğrendiğimiz bir habere göre otonom araçlarla ilgili çalışmalarına iki yıl kadar önce başlayan bu iki büyük şirket tarafından varılan işbirliği neticesinde sürücüsüz otomobiller Çin’deki halka açık yollarda seyahat etmeye başlamış bulunuyor.

Resmî açıklama yapıldı

Ford ve Baidu‘dan yapılan ortak basın açıklamasında bu yıl sonuna kadar Çin’in başkenti Pekin’de otonom sürüş yapabilen araçların kendilerine tahsis edilen yollarda trafiğe çıkacağı bilgisi verildi. Buna göre test çalışmaları ilerleyen süreçte Çin’in başka şehirlerine doğru da yaygınlaşabilir.

Şuan için halen daha test aşamasında olan sürücüsüz otomobillerle ilgili proje sonlandığında, direksiyonun başında insan operatörün durmasına ihtiyaç kalmadan gerçek manada sürücüsüz seyahat mümkün hale gelebilecek. Bu da Ford ve Baidu’nun dördüncü seviye otonom araç geliştirmeyi başarmış olacağı anlamına geliyor.

Ford yalnız değil

Belli şartlar altında sürücüsüz seyahat edebilen araçlar dördüncü seviye otonom olarak kabul ediliyor. Bu da hiçbir şekilde sürücüye ihtiyaç duyulmayan beşinci seviyenin bir tık altı. 

Bu arada Ford’un sürücüsüz araçlar için Çin’de operasyon yürütme için gerekli olan izinleri alan tek uluslararası şirket olmadığını da belirtelim. Mercedes Benz‘in sahibi Daimler AG de aynı izni almıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version