Amerikan otomobil üreticisi Ford, arabaların kendi kendine park edebileceği otomasyon sistemine sahip bir garaj geliştiriyor. Otonom sürüş sistemlerinin hayatımıza daha da entegre olmasını sağlamak için geliştirilen bu otopark projesi, Alman teknoloji devi Bosch ile ortaklaşa tasarlanmış.

İlk başta Ford’un çok satan SUV’u Escape’e kurulan sistem sayesinde araba, uygulama üzerinden sahibinin yanına gelebiliyor.

Aslına bakılırsa bu bir ilk değil. Bu teknolojinin neredeyse aynısını 2017 yılında Mercedes ve Bosch’un Almanya, Stuttgart’ta hayata geçirdiğini görmüştük. Mercedes Benz müzesine kurulan sistem sayesinde arabalar, otoparka kurulan sensörlerle iletişim kurup otonom sürüş sağlayabiliyordu.

Geçen senenin ortalarına doğru ise Mercedes, otomatik vale park hizmetini müşterilerin beğenisine sunmaya başladı. Ancak bu halen daha ticari olarak kullanılabilecek kadar gelişmiş bir servis değil. Daha çok “Bakın, bunu da yapabiliyoruz” demek için geliştirilmiş gibi.

Ford’un yaklaşımı da bundan farklı sayılmaz. Michigan eyaletine bağlı Detroit’teki Bedrock Assembly Garage’a kurulan altyapı sistemi, Escape SUV’larla iletişim kuruyor. Garaja kurulan sensörler arabayı tanıyor ve konumunu tespit ediyor. Daha sonra boş park alanına yönlendirilmesini sağlıyor.

Garaja kurulu sensörler sadece arabayı yönlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda yaya ve elle park edilmiş diğer arabalardan kaynaklı tehlikelere karşı da Escape’i koruyor. Araç sahipleri uygulama üzerinden arabalarını yanlarına çağırabiliyorlar. Bir nevi otomatik vale sistemi kurulmuş ve görünüşe göre gayet de iyi çalışıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version