Ailecek çıkılan uzun seyahatlerin en eğlenceli kısmı, kıvrımlı virajlardan geçerken karşımıza çıkan eşsiz güzellikteki manzaraları keyifle izlemektir. Dağlara tırmanırken her virajın ardında seyahat edenleri bekleyen manzaralar, bir noktada da uzun yolculukları çekilebilir kılar. Ancak ne yazık ki görme engelliler bu manzaraları göremedikleri için yolculuklardan diğer insanlar kadar keyif alamayabiliyor.

Halen prototip aşamasında, ancak gayet başarılı

Neyse ki şimdilerde ABD’li otomobil üreticisi Ford, görme engellilerin de manzaraların keyfini çıkarabilmesini sağlayacak yenilikçi bir teknoloji geliştirdi.

Henüz prototip aşamasında olsa da, takıldığı camı “akıllı” hale getiren Feel the View isimli bu teknoloji oldukça heyecan verici. Sistem, bünyesindeki kamera ile manzaraların fotoğrafını çekerek yüksek kontrastlı ve siyah beyaz renkli hale getiriyor.

Görme engelli birey üretilen bu fotoğrafı parmaklarıyla cama dokunarak hissedebiliyor. Siyah beyaz resmin her bir farklı tonu, toplamda 255 farklı şiddetteki titreşimin oluşmasını sağlıyor. Böylece kişiler resme dokunabiliyor ve kendi zihinlerinde manzarayı canlandırabiliyorlar.

İtalya’daki işbirlikçilerle geliştirildi

Ford’dan yapılan açıklamada Feel the View sisteminin İtalya ve GTB Roma‘daki bir ekibin yanı sıra Aedo şirketiyle yapılan işbirliğiyle geliştirildiği belirtildi. Aedo, İtalya’da bulunan ve görme engelliler için erişilebilir teknolojiler geliştiren bir girişim.

Bu fikrin arkasında yatan amaç ise uzun seyahatleri görme engelliler için daha keyifli hale getirmek. Sistemin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak isteyen okuyucularımız, aşağıdaki videoyu izleyebilirler.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version