ABD’li otomobil üreticisi Ford, otonom araçlardan oluşan yeni filosunun Miami sokaklarında arz-ı endam etmeye başladığını duyurdu. Halen daha test süreci ve AR-GE çalışmaları devam eden otonom araçlar, gelecekte Uber benzeri taksi çağırma servisleri ve kargoculuk işlemlerinde kullanılmaya aday.

Tepesinde birçok sensörün bulunduğu otonom Ford arabaları, ızgarasının altında İspanyolca “Araştırma” anlamına gelen “Invistigacion” yazısıyla Miami trafiğine karışmış durumda. Eğer beklendiği gibi otonom araçlar yoğun trafikte başarıyla hayatta kalabilirse, gelecekte daha verimli ve güvenli araba yolculukları gerçekleştirebilmek mümkün olabilir. En azından Ford’un nihai hedefi bu.

İki farklı otonom araba modeli var

Aslında Ford, Miami genelinde iki farklı otonom araç modelini test ediyor. Bunlardan biri mavi ve beyaz renkleriyle dikkat çeken, yazılım ve donanımı Argo şirketi tarafından sağlanan otonom model. Bilindiği üzere Argo, Ford tarafından desteklenen ve otonom araçlar üzerine AR-GE çalışmaları yürüten bir girişim.

Diğer model ise Ford’un Domino’s Pizza ile işbirliğine giderek Michigan eyaletinde üretim bandından indirdiği otonom araçlar. İlerleyen dönemde bu araçların yüzlercesi Miami’de trafiğe çıkabilir.

Arabalar sürekli veri topluyor

Otonom araç geliştiricisi Argo’dan yapılan açıklamada sürücüsüz otomobiller şuan için sadece veri toplama ve yüksek çözünürlüklü haritalar oluşturma üzerine çalıştığı belirtildi. Domino’s Pizza’ya ait otonom arabalarda ise emniyet için direksiyonun başında bir şoför bulunuyor ve müşterilerin otonom teslimat yapan araçlara verdiği tepki ölçülüyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version