Çin’in en büyük otomotiv firmalarından Geely, Mercedes Benz ve Audi gibi markaları bünyesinde barındıran Daimler AG grubunun en büyük hissedarları arasına yükseldi. Dev şirketin yüzde 9.69’luk payını alan Geely’yi yönetim kurulunda Li Shufu temsil ediyor.

Reuters’e demeç veren kimliği gizli kaynaklar, Li Shufu’nun bu hareketinin bir süredir öngörüldüğünü belirtti. Otomotiv sektöründe kızışan rekabet sonucu piyasada 1-2 tane büyük üreticinin ayakta kalabileceğini düşünen Shufu, Daimler’deki hissesini yüzde 9.69’a çıkararak gelecekte de varlığını sürdürmeyi umuyor olabilir.

Elektrikli ve otonom araçlar ilk hedef

Son dönemin yükselen trendleri arasındaki elektrikli ve sürücüsüz otomobiller de Geely’nin üzerinde çalışmalar yürütmek istediği bir alan. Bunun için yeni ortaklıklar kurmaya çok açık davranan Geely, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Daimler grubuna “Bizi satın alın” mesajı bile göndermişti.

İddialara göre Daimler, Geely’nin oldukça indirimli bir fiyat üzerinden sunduğu hisse alım teklifini reddederek şirketin borsaya açık bir şekilde işlem görmeye devam etmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Görünüşe Geely’nin patronu Shufu strateji değişikliğine gitme kararı aldı ve Daimler’deki hissesini 9 milyar dolarlık yüzde 9.69 seviyesine çekti. Bu gerçekten oldukça ciddi bir rakam.

Geely’nin birçok şirkette hissesi var

Üstelik Geely’nin ortağı olduğu tek şirket Daimler de değil. Halihazırda Lotus ve Volvo’nun da bir miktar hissesini elinde tutan Geely, ilerleyen dönemde yatırımlarını çok daha farklı yollarla çeşitlendirme eğilimi gösteriyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version