1972’de petrol krizi sebebiyle hiç kimse otomobil istemiyordu. İnsanlar onları silmişti. Otomobil tasarımı için de zor zamanlardı. Politikacılar, motorlu araçların kısa bir geleceği olduğuna karar vermiş ve herkesin toplu taşıma kullanması gerektiğini düşünüyordu. 18 yaşında kolay etkilenen bir dönemdeyken, bu durum çok depresifti. Ian Callum, gelecekte hızlı otomobiller’in yerini anlatıyor.

Araçlara tarz kazandırmak istiyordum ama aynı zamanda nasıl çalıştıklarını görmek istiyordum. Benim için makinelerin yaptıkları iş kadar nasıl göründüğü de önem taşıyordu.

20 yıl önce, otomobil tasarımı işine yerleştikten sonra Coventry’e geri geldim. Şehre gelip oranın tadını çıkardım ve orayı anlamadım. 1972’de buradayken uzun saçlarım vardı ve Coventry o zaman dazlaklar şehriydi. Ama benim için güzel bir deneyimdi. Hayat hakkında çok şey öğretti.

Otomobiller o zamanlar, şimdiki gibi verimli değildi. 1972’de ev halkına ortalama bir araçtan daha azı düşüyordu. Bir ajanda yapmanız gerekiyordu. Vizyoner olmalı ve 5,10,15,20 yıllık süre içinde neler olacağını tahmin etmeniz gerekiyordu. Elbette her zaman haklı çıkmıyorsunuz.

Otonom sürüşün gelişimi önceden belirlenmişti. Jaguar Land Rover’da bu konuda öndeyiz. Buna ortaklaşa teknolojiler de girecek. Otonomi, şehirleşme, otomobilleri nasıl satın aldığınız, kullandığınız elektrikliler… Bunların hepsi önemli faktörler.

Gelecekte Hızlı Otomobiller için Dönüm Noktası Ne Zaman?

Dönüm noktası ne zaman mı olacak? Bana göre insanların düşündüğünden daha yakın bir zamanda. Bu kaçınılmaz. Bu momentumun birçoğu otomobil endüstrisinden gelecek. Fakat asıl geçişler, yerel ve ulusal hükümetlerin alt yapı değişimleriyle olacak.

XE SV Project 8 Gibi Modeller İçin Her Zaman Bir Boşluk Olacak

Bence hala V8’ler için alan var. Çünkü onlardan çok az olacak ve tükettikleri yakıt, okyanusta bir damla kadar kalacak. Ben kendi V8’imle yılda 450-500 km yol yapıyorum. Son 20-30 yıldır vicdanım bunu gerektiriyor. Bir denge bulmanız gerekiyor.

Öğrencilerle ve genç tasarımcılarla birçok kontağım var. Beni ziyaretçi olarak da davet ediyorlar (son olarak Coventry Üniversitesi’nin yaptığı gibi). Onları işleri, iyi görünmek ve problemleri çözmek.

Jaguar kullanıcıları kendileri için onların otomobil satın alma yolculuklarını kesintisiz hale getirmek önemli. Jaguar kulübünün bir parçası olarak hissetmeliler. İşte bu yüzden Jaguar’ı seçebilirsiniz. Onlar bu otomobille görünmek istiyorlar.

Sonuç olarak tasarım konusunda bir limuzinin, bir trenin veya sürücüsüz bir aracın parçası olabilirsiniz. İşte burada bizim için önemli olan Jaguar’ın rolünü bulmak ve doğru iş yapmak.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version